Атомники обмінюються досвідом зовнішнього охолодження корпусу реактора

19.03.2024
Фото: ДНТЦ ЯРБ
Семінар з обміну досвідом щодо передових європейських та міжнародних практик впровадження зовнішнього охолодження корпусу реактора (IVMR) з урахуванням їх впливу на інші заходи щодо пом’якшення наслідків важких аварій відбувся у Празі 6-8 березня. Участь у ньому взяли представники Державної інспекції ядерного регулювання України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, - повідомляє ДНТЦ ЯРБ.
Основною метою проєкту UK/TS/59 «Продовження гармонізації українського регуляторного режиму із законодавством ЄС» (Continued alignment of the Ukrainian regulatory regime with the EU acquis), в рамках якого відбувся семінар, є посилення ядерної та радіаційної безпеки в Україні шляхом гармонізації українських норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до міжнародних та європейських стандартів.
Проєкт також має на меті підтримати та посилити спроможності Держатомрегулювання для ефективного виконання своїх обов’язків відповідно до міжнародних стандартів і найкращих практик та гармонізувати українську ядерну законодавчу та нормативну бази з директивами ЄВРАТОМ.
У ході зустрічі фахівцями ДНТЦ ЯРБ було представлено інформацію щодо стану впровадження системи зовнішнього охолодження корпусу реактора на енергоблоках №1,2 Рівненської АЕС та результатів аналітичних досліджень (теплогідравлічних і міцнісних розрахунків та результатів розрахунку радіаційних наслідків важких аварій), виконаних в рамках впровадження відповідної системи.
Також було продемонстровано результати досліджень експлуатуючої організації щодо можливості впровадження системи зовнішнього охолодження корпусу реактора на ВВЕР-1000, а також результати власних досліджень ДНТЦ ЯРБ в частині зовнішнього охолодження корпусу реактора ВВЕР-1000.

«Під час зустрічі було обговорено позитивні аспекти з обміну досвідом в напрямі зовнішнього охолодження корпусу реактора, визначено подальші можливі напрями застосування отриманих знань ДНТЦ ЯРБ (зокрема під час проведення державних експертиз ЯРБ матеріалів аналітичного обґрунтування керівництв з управління важкими аваріями, які будуть оновлені з урахуванням впровадження на РАЕС-1,2 системи зовнішнього охолодження корпусу реактора). Також визначено подальші напрями діяльності учасників проєкту за цим напрямом», - підсумував зустріч начальник лабораторії відділу теплогідравлічного та імовірнісного аналізу безпеки ДНТЦ ЯРБ Максим Вишемірський. 

АЕС