Які виклики для SMR існують на сьогодні в Європі – NucNet

14.03.2024

 Глобальний проєктний портфель ММР розширюється до 22 ГВт, збільшившись на понад 65% з 2021 року. Тож напередодні Брюссельського саміту експерти окреслили ключові виклики для комерціалізації малих модульних реакторів, - пише галузеве видання NucNet. За його інформацію, Європа потребує від 100 ГВт до 120 ГВт нових встановлених ядерних потужностей, і ММР займуть значну частку в цьому обсязі.

Напередодні першого Саміту з ядерної енергетики (NES), який відбудеться в Брюсселі наприкінці цього місяця, експерти розглянули виклики, що стоять на шляху комерціалізації малих модульних реакторів в Європі, а також обговорили як зробити нові проєкти більш конкурентоспроможними. Співголовуватимуть на саміті 21 березня прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо та генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі. В МАГАТЕ заявили, що саміт стане першою на сьогодні зустріччю на найвищому рівні, присвяченою виключно темі ядерної енергетики.
«NES - це великий захід з великою кількістю відвідувачів, тому я очікую, що він створить політичний імпульс, і доведеться мобілізувати багато грошей», - сказав Ів Дебазей, генеральний директор брюссельської промислової групи nucleareurope, під час вебінару, організованого Інститутом «Нова ядерна варта» (NNWI) в Лондоні 12 березня.
«Ця подія має на меті створити імпульс за межами Європи, - сказав він. - В Європі необхідно побудувати еквівалент від 100 ГВт до 120 ГВт нових встановлених ядерних потужностей, і ММР займуть значну частку в цьому процесі».
Голова NNWI Тім Йо (Tim Yeo) розповів NucNet, що NES має на меті встановити чіткий графік розширення ядерних енергетичних потужностей і взяти на себе зобов'язання працювати над усуненням регуляторних бар'єрів на шляху до тіснішої співпраці якнайшвидше.
Однак ці глобальні зусилля також демонструють, що європейська ядерна енергетика і розгортання ММР повинні бути краще підготовлені до глобальної конкуренції. «Відсутність вільних майданчиків і фінансування проєктів першого у своєму роді є складними проблемами, хоча їх наслідки варіюються від країни до країни, як, наприклад, у Великій Британії, яка нерозумно розпочала консультації щодо можливих нових майданчиків для атомних електростанцій», - додав пан Йо.
Він зазначив, що консультації були помилкою, тому що на досягнення висновку підуть роки, а Велика Британія вже має достатньо майданчиків, затверджених для будівництва АЕС.
«Запрошення пропозицій щодо нових майданчиків значно ускладнить розвиток існуючих затверджених майданчиків, оскільки противники будуть стверджувати, що поки не будуть повністю досліджені всі можливі альтернативні майданчики, жоден з існуючих не повинен розвиватися», - сказав Тім Йо.
Наслідком цих непотрібних консультацій є те, що жоден новий ММР не буде побудований у Британії до того, як щонайменше півдюжини будуть побудовані в інших країнах Європи, вважає він. Втім, на його думку, інші країни, швидше за все, не потраплять у цю пастку. «У цих країнах брак проєктного фінансування для перших у своєму роді ММР може стати ще більшою проблемою», - сказав він, зазначивши, що існує реальний ризик того, що перший в Європі ММР не буде розгорнутий у Великій Британії. Як доказ Йо навів відповідні коментарі керівництва Rolls-Royce.
Такі компанії, як французька державна компанія EDF, оператор ядерної енергетики, неодноразово закликали до того, щоб ММР розроблялися як європейські проєкти, а не як проєкти для конкретних країн, враховуючи постійну співпрацю в галузі постачання між Італією і Францією та іншими країнами.
«Створення Європейського промислового альянсу з ММР відкриває таку можливість, і це слід всіляко заохочувати», - наголосив Йо. Він додав: «Потенційні компанії-постачальники можуть усвідомити, що Європі вкрай необхідно використати перевагу першопрохідця, щоб наздогнати Росію, Китай і Північну Америку і отримати більше переваг від співпраці, ніж від конкуренції».
«Вкрай важливо якнайшвидше впорядкувати регуляторний режим для нових європейських проєктів з малими та середніми реакторами, щоб підтримати розгортання, тим самим сприяючи досягненню нульового рівня викидів», - підкреслив Йо.
«Нещодавня заява ЄІБ про інвестиції в ядерну енергетику дуже вітається і відображає значну зміну курсу, прийнятого президентом ЄІБ, який залишає свій пост, - сказав Йо. - Активна підтримка інвестицій в ядерну енергетику заохочуватиме приватних інвесторів».
Самміт NES має встановити чіткий графік розширення ядерних потужностей і взяти на себе зобов'язання працювати над якнайшвидшим усуненням регуляторних бар'єрів на шляху до тіснішої співпраці.
Нещодавній звіт британської консалтингової компанії Wood Mackenzie «Оновлення ядерного ринку ММР до 2024 року» ілюструє масштаб зусиль, необхідних для нових інвестицій, оскільки «світовий конвеєр ядерних проєктів ММР розширюється до 22 ГВт, збільшившись більш ніж на 65% з 2021 року».
Це розширення вимагає інвестицій, еквівалентних $176 млрд (€160 млрд), тоді як постачання урану залишається проблемою, так само як і політична підтримка, яка має вирішальне значення для прискорення проєктів до прийняття остаточних інвестиційних рішень, йдеться у звіті.
«Хоча за останні 12 місяців сектор зіткнувся з низкою проблем, особливо зі скасуванням проекту чистої енергетики NuScale, багато ринків по всьому світу розширюють свою увагу до ядерних ММР», - сказав Девід Браун, директор служби енергетичного переходу компанії Wood Mackenzie.
Згідно зі звітом, на п'ять країн, включаючи США, Польщу, Канаду, Велику Британію і Південну Корею, припадає 58% ризикованих проектів.
Деякі країни запровадили нову політику, яка стимулювала поточну активність, в тому числі США, Велика Британія і Японія, йдеться у звіті.
Джерело: NucNet

Нове будівництво