Пол Джозефсон: путінська росія – ядерний злочинець. Вона перетворила мирний атом на зброю

01.03.2024
росія проігнорувала свої зобов'язання за договорами щодо міжнародних ядерних режимів для цивільної ядерної енергетики і фактично перетворила атомні електростанції на зброю війни. Про це пише почесний професор Коледжу Колбі Пол Джозефсон на платформі Engelsberg Ideas. Він не пропонує конкретних дій, які мають зробити світові інституції, аби позбавити злочинця прав та привілеїв. Проте, їхня, скажімо м’яко, бездіяльність, щоб не казати сприяння злочинцю, стає очевидною після прочитання публікації, переклад якої пропонує вам InfoAtom.
Після вторгнення в Україну два роки тому росія погрожувала застосувати ядерну зброю проти Європи. Вона рекламувала нові види озброєнь, що змінюють правила гри, зокрема гіперзвукову ракету, готову до нападу. Вона окупувала українські атомні електростанції, щоб перетворити їх на військові об'єкти. У середині лютого 2024 року американський конгресмен оприлюднив шокуюче на перший погляд відкриття, що росія має ядерний пристрій космічного базування, готовий до використання проти своїх ворогів, насамперед НАТО, Європи та США. Таким чином, росія стала ядерним злочинцем за часів путіна, використовуючи погрози судного дня для військової експансії своєї імперії та поширення свого впливу на Україну, Арктику та інші регіони.
Чому росія припускає, що може використати свій ядерний арсенал? Однією з причин може бути стримування дій НАТО із захисту України. Загроза ядерною зброєю допомогла запобігти розміщенню військ НАТО в Україні. З іншого боку, російське вторгнення мало протилежний вплив, призвівши до подальшого розширення НАТО. Ще одна причина полягає в тому, що росія може справді відчувати загрозу. Це можливо з огляду на зростаючу військову та економічну ізоляцію країни від Заходу і вимушений поворот на схід, до Китаю і Північної Кореї. Загрози чи ні, але росія, одна з ядерних держав-засновниць і зразок "мирного атома", як СРСР, стала ядерним злочинцем.
росія прагне відновити ядерну велич радянських часів як у цивільній, так і у військовій сферах. У цивільній сфері це включає зусилля всередині країни і за кордоном, спрямовані на прискорення будівництва електростанцій, в тому числі плавучих реакторів у себе вдома і продаж реакторів до Індії, Ірану, Туреччини та інших країн. У військовій сфері росія продовжує ядерну модернізацію, в тому числі шляхом створення нових видів озброєнь. Вона розбудувала і знову відкрила арктичні військові бази, забезпечивши їх бомбардувальниками, реактивними літаками і новими радіолокаційними системами. Ці технології потребують великих допоміжних об'єктів з доступом до паливно-мастильних матеріалів та інших небезпечних матеріалів, а також ядерного палива збройового рівня. Одним з нових видів зброї, призначених для арсеналу, є ядерна торпеда "Посейдон", яка живиться від ядерного реактора і призначена для того, щоб викликати радіоактивні хвилі, які зроблять цільове узбережжя непридатним для життя на десятиліття. російський військово-морський флот оголосив про плани придбати двадцять "Посейдонів", але поки що жоден з них не був доставлений і не перебуває в експлуатації.
Нуклеаризація російської Арктики пов'язана з великими ризиками, що стало очевидним після смертельної ядерної аварії з крилатою ракетою "Буревісник" у серпні 2019 року на військово-морському полігоні Ненокса на Білому морі, коли вибухнуло ізотопне джерело живлення для рідинного ракетного двигуна. За повідомленнями, семеро людей загинули, персонал лікарень виявився не готовим до радіаційного ризику, а деякі медичні працівники та постраждалі були доставлені до Москви для проведення радіаційних випробувань, де медичний персонал був змушений підписати угоду про нерозголошення. Безпосередньо перед тим, як віддати наказ про вторгнення в Україну, путін доручив Міністерству оборони і Росатому продовжувати підготовку російської ядерної зброї до можливих випробувань  при цьому випробування для "Буревісника" були перенесені на ядерний полігон "Нова Земля", який зазнав значного радіоактивного забруднення після випробувань зброї часів холодної війни і захоронення відходів і реакторів біля його берегів. Відновлення присутності військових загонів, ядерної зброї, атомних криголамів і ядерних реакторів в Арктиці зробить російську Арктику "найбільш ядерною акваторією на планеті до 2035 року".
Не лише арктичні регіони, але й космос зараз є місцем призначення російської ядерної зброї. Ця зброя була в центрі військових фантазій і страхів з початку холодної війни, навіть незважаючи на те, що така зброя заборонена Договором по космосу 1966 року. Розроблена в США і СРСР  і випробувана США в космосі в 1962 році  така зброя ЕМІ (електромагнітний імпульс), як та, що розробляється в росії, використовує ядерний вибух для відправки електромагнітного імпульсу через атмосферу з невибірковим впливом на кожен військовий, комунікаційний або метеорологічний супутник. . У війні проти України зброя ЕМІ може вивести з ладу Starlink або американські військові супутники. Наскільки можна судити, до розгортання російської електромагнітної зброї ще багато років, і вона навряд чи буде використана, оскільки знищить власні супутники росії. Але в будь-якому випадку розгортання цієї зброї означатиме порушення росією ще одного міжнародного договору про контроль над озброєннями. За останні десятиліття росія відмовилася або проігнорувала Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), новий СНО, Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД), Договір з відкритого неба, а тепер, очевидно, і з космосу.
росія небезпідставно стверджує, що її програми космічних озброєнь є лише наслідуванням програм США з метою самозахисту. США вийшли з Договору по ПРО (протиракетній обороні) 1972 року за часів Джорджа Буша-молодшого у 2001 році, щоб звільнити простір для реалізації Стратегічної оборонної ініціативи (СОІ), яку раніше називали "зоряними війнами", що фактично прискорило розгортання нової гонки озброєнь. Ініціатива "Зоряні війни", що була започаткована президентом Рональдом Рейганом у 1980-х роках, передбачала, що реактори космічного базування живитимуть лазерну зброю для ураження радянських МБР на кшталт "Зоряних війн" і створення "мирного щита". Технологія космічної зброї SDI все ще розробляється, хоча і в обмеженій формі  і з посереднім і дуже дорогим успіхом.
Визнаючи фурор, що здійнявся навколо розкриття розробки космічної ядерної зброї, путін неодноразово вказував, що "позиція росії цілком зрозуміла і прозора: ми завжди були і залишаємося категоричними противниками розміщення ядерної зброї в космосі". Але заява путіна може бути ще однією спробою затуманити справжні військові наміри Кремля, який продовжує ядерну модернізацію  і війни з найближчими сусідами. росія має широку програму космічних реакторів, які можуть бути використані як у мирних, так і у військових цілях. У будь-якому випадку, розгортання космічної зброї не очікується в найближчі роки, технологія залишається неперевіреною, а якби розгортання відбулося, це викрило б цинічні дії ядерного негідника і крихкої колишньої наддержави, яка знаходить порятунок у брязкотінні ядерною шаблею.
Дії росії як ядерного злочинця набагато більш очевидні у війні проти України. росія проігнорувала свої зобов'язання за договорами щодо міжнародних ядерних режимів для цивільної ядерної енергетики і фактично перетворила атомні електростанції на зброю війни. У майбутній доповіді Тетяна Касперська зазначає, як росія порушила всі міжнародні гарантії ядерної безпеки, зокрема, встановлені МАГАТЕ (Міжнародним агентством з атомної енергії). По-перше, на початку березня 2022 року її війська окупували Чорнобильську зону відчуження, перешкоджаючи роботі місцевих фахівців, викрадаючи критично важливі прилади та підвищуючи радіоактивність. Потім російські війська захопили Запорізьку атомну електростанцію. ЗАЕС з шістьма реакторами з водою під тиском (PWR) є найбільшою станцією в Європі. Окупаційні війська пошкодили будівлі на майданчику і поставили високорадіоактивне відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) у басейнах витримки та сухих контейнерах під загрозу радіологічної катастрофи, частково підірвавши Каховську ГЕС і водосховище на річці Дніпро, з якого станція отримувала воду для охолодження. Зрештою росія анексувала регіон і оголосила ЗАЕС своєю власністю.
Протягом наступних місяців ЗАЕС регулярно піддавалася обстрілам, що призводило до подальших пошкоджень і перебоїв в енергопостачанні станції та України. Чотири лінії електропередач, які з'єднують АЕС з енергосистемою, були пошкоджені, а реактори типу PWR та велике сховище для відпрацьованого ядерного палива були змушені покладатися на дизель-генератори, які, у разі виходу з ладу, з більшою ймовірністю могли б спричинити аварію з "втратою теплоносія", подібну до тієї, що сталася на АЕС "Фукусіма-1" в березні 2011 року. Військові сили, що окупували ЗАЕС, оснащені важкою технікою, в тому числі гарматами, а також транспортними засобами для перевезення зброї, боєприпасів, вибухових речовин і військ, підпорядковуються безпосередньо путіну. росія створила вогневі позиції поблизу станції, які переміщуються, щоб уникнути нападу, але також використовують близькість до АЕС як щит для стримування вогню. Таким чином, російські військові фактично перетворили атомну електростанцію на ядерний "стартовий майданчик".
З огляду на двоїсту поведінку росії щодо розробки ядерної зброї і договорів, західним розвідувальним службам буде вкрай важливо уважно стежити за цією діяльністю. З іншого боку, є кілька причин не надто гостро реагувати на заяви про якийсь російський технологічний прорив у космічній, гіперзвуковій чи іншій зброї. По-перше, за останні чверть століття правління путіна військовий сектор не зміг досягти успіху через ендемічну корупцію, яка обмежує його здатність до інновацій. Недовіра і корупція переважають. Застаріла інфраструктура, підставні компанії, які розкрадають ресурси, і масштабне хабарництво перешкоджають модернізації. росія не може забезпечити солдатів шкарпетками і ковдрами, не кажучи вже про бронежилети. Можливо, двадцять відсотків бюджету Міністерства оборони йде в кишені підрядників і військового керівництва. Заяви про ядерну готовність і сучасну зброю, таким чином, забезпечують прикриття для армії, яка постійно не справляється зі своїми обов'язками, особливо для тієї, яка два роки тому, в лютому 2022 року, впевнено очікувала швидкої перемоги над Україною в Києві. російські військові стали потьомкінською силою після холодної війни.
путін наполягає на тому, щоб росію визнали за її космічну програму та ядерні бомби, але в Україні військові погано справляються зі своїми завданнями. Армія не може адекватно впоратися з українськими ракетами класу "земля-повітря". Українські безпілотники граються з російськими окупантами та їхніми танками. росія використала більшість своїх крилатих ракет і балістичних ракет малої та середньої дальності, вдалася до "німих", некерованих боєприпасів, які завдають величезних жертв серед цивільного населення, але є пережитком ХХ століття для НАТО і США, і тепер змушена звертатися за зброєю до Північної Кореї. Його військово-повітряні сили продовжують втрачати винищувачі і бойові літаки, в тому числі дві ескадрильї літаків "Сухой". У 2018 році путін стверджував, що його гіперзвукова ракета "Авангард" є "непереможною", і порівнював її з "метеоритом" і "вогняною кулею". Але вона була використана в бою лише кілька разів без особливого ефекту, а її розробник був заарештований за державну зраду за те, що говорив про це публічно. Цей арешт не був поодиноким випадком, і він, безсумнівно, зменшить ентузіазм до ризикованих дій у військово-промисловому комплексі. Як і в сталінські часи, путінська таємна поліція, ФСБ, звинувачує вчених у державній зраді, щоб змусити їх замовкнути  і безпосередньо знищити наукову автономію, необхідну для пошуку технологічних проривів.
Перед обличчям військової поразки в Україні та зростаючої ізоляції за кордоном путін звернувся до звичних наративів: звинувачення внутрішніх ворогів і погрози Заходу - все частіше ядерними бомбами. російські лідери неодноразово говорили про необхідність ядерної атаки, якщо буде перетнуто якусь довільну "червону лінію". Лише минулого тижня колишній президент Діма Медведєв попередив Лондон, Берлін, Париж і Вашингтон, що росія готова віддати наказ про атаку на ці міста. Щоб підкреслити, що росія розглядає можливість відповіді Судного дня, путін нещодавно піднявся на борт модернізованого Ту-160М, надзвукового стратегічного бомбардувальника радянських часів, що символізувало те, як російська ядерна доктрина перетворилася на риторику залякування, перетворення електростанцій на зброю війни і беззаконну відмову від міжнародних угод.
Джерело: Engelsberg Ideas
Про автора: Пол Джозефсон – фахівець з радянської та російської історії, історії та політики науки і техніки ХХ століття, а також історії навколишнього середовища. Вперше він відвідав СРСР у 1984 році й проводив дослідження в колишньому Радянському Союзі, в тому числі в Україні, а також в Сибіру та Арктиці, загалом протягом трьох років. Джозефсон є автором 15 книг, включаючи майбутню "Ядерну росію", а також десятків статей і розділів. Він є одним з провідних світових фахівців з ядерної проблематики часів Холодної війни і після неї. Зараз він пише глобальну екологічну історію ядерної епохи. Пол Джозефсон читав лекції в Європі, Азії, Південній та Північній Америці.
Engelsberg Ideas – це цифрова платформа для есеїв, статей, книжкових оглядів та подкастів про геополітику, історію та культуру провідних світових мислителів в галузі гуманітарних та соціальних наук. Веб-сайт є цифровим продовженням Енгельсберзького семінару – шведської інституції, яка працює з цією ж метою з 1999 року.
 

    

АЕС