Британці застосували проривну інноваційну технологію зварювання при виробництві корпусу малого модульного реактора

26.02.2024
Фото: Sheffield Forgemasters
Британська компанія Sheffield Forgemasters під час виготовлення малого модульного ядерного реактора змогла із застосуванням інноваційного методу локального електронно-променевого зварювання (LEBW) створити корпус реактора менш ніж за 24 години замість звичайних 12 місяців. Про це вона повідомила минулого тижня.
Професор Хесус Таламантес-Сільва, директор з досліджень, проєктування та технологій Sheffield Forgemasters, сказав: "Ми раді, що досягли значної віхи у складанні демонстраційного ядерного реактора, вперше застосувавши електронно-променеве зварювання в такому масштабі, зі 100-відсотковим успіхом і без дефектів".
Команда дослідників і розробників Sheffield Forgemasters застосувала спеціально розроблені параметри, ретельно відрегульовані на етапі розробки зварювання, включаючи інноваційні методи нахилу для початку і завершення зварювання, що забезпечило чисте і повне зварне з'єднання.

Д-р Майкл Блекмор, старший інженер-розробник і керівник проєкту, сказав: «Значення цієї технології для ядерної промисловості є колосальним, оскільки вона потенційно виводить з рівняння високовартісні зварювальні процеси. Це не лише зменшує потребу в інспекціях зварних швів, оскільки зварне з'єднання відтворює вихідний матеріал, але й може значно прискорити розгортання реакторів SMR у Великій Британії та за її межами – ось наскільки проривною є технологія LEBW». 

Нове будівництво