Підписано нову ґрантову угоду між ЄБРР та Чорнобильською АЕС

22.02.2024

 Ґрантову Угоду № 2 між Європейським банком реконструкції та розвитку, що діє як Розпорядник грантових коштів, наданих Рахунком міжнародного співробітництва для Чорнобиля, та Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС» підписано 21 лютого у Державному агентстві з управління Зоною відчуження.

Як повідомило ДАЗВ, угодою надається підтримка на відновлення інфраструктури ЧАЕС. Директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазар Ліндауер констатував: «Розпочинаємо новий етап, і підписання угоди про грант символізує початок діяльності безпекової програми ЧАЕС».
Серед головних задач:
  • завершення передпроєктних робіт «Новий безпечний конфайнмент, демонтаж нестабільних конструкцій в частині «раннього» демонтажу»;
  • виконання обстеження частин деаераторної етажерки та машинного залу, що виступають за межі огороджувального контуру Нового безпечного конфайнмента;
  • закупівля транспортних засобів, необхідних для відновлення транспортної інфраструктури станції, обладнання та витратних матеріалів для надійної та безпечної експлуатації комплексу НБК-ОУ.
Як відомо, протягом останніх 20 років завдяки тісній співпраці з ЄБРР реалізовано низку великих проєктів. Зокрема, це будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, накопичених за час експлуатації та тих, що утворились у процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних відходів об'єкта «Укриття». Значущим є і реалізований разом з Holtec International проєкт проміжного сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), яке призначене для зберігання відпрацьованих тепловидільних збірок, які накопичилися на Чорнобильській АЕС за період експлуатації. Найпотужнішим з реалізованих є проєкт будівництва Нового безпечного конфайнмента над об'єктом «Укриття», який зведено над зруйнованим запроєктною аварією четвертим енергоблоком ЧАЕС. Будівництво НБК стало важливим кроком у перетворенні об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, - зазначає ЧАЕС. У реалізації проєкту було задіяне українське підприємство UTEM.
Нагадаємо, у 1997 році спільними зусиллями урядів і спеціалістів країн «Великої сімки» була розроблена міжнародна програма перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему – План Здійснення Заходів на об’єкті «Укриття». Тоді ж був створений Чорнобильський фонд «Укриття», розпорядником якого виступив Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). У рамках перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему було підписано декілька ґрантових угод з ЄБРР.

Зняття з експлуатації