Прага розраховує на кошти ЄС для нового атомного будівництва

20.02.2024
Уряд Чеської Республіки, ймовірно, звернеться за фінансуванням до Європейського Союзу, в тому числі до Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), щоб профінансувати свої плани з будівництва нових атомних електростанцій.
Про це пише NucNet, із посиланням на виступ на прес-конференції міністра фінансів Чехії Збінека Станюри, котрий заявив, що уряд може розраховувати на фінансування ЄС для нового ядерного будівництва.
Цей крок Чехії був зроблений після того, як на засіданні урядового комітету зі стратегічних інвестицій стало відомо, що державний бюджет країни не зможе покрити стратегічні інвестиції, в тому числі будівництво нових ядерних реакторів, протягом наступного десятиліття.
На прес-конференції міністр заявив, що "зміни в енергетичному балансі, в тому числі збільшення ролі ядерної енергетики" є однією зі "стратегічних сфер", які тепер не будуть покриватися державними коштами.
Нагадаємо: 31 січня чеський уряд змінив існуючий тендер на будівництво одного нового реактора потужністю до 1200 МВт на існуючій атомній станції "Дуковани" чеської державної енергетичної компанії ČEZ на тендер, що включає до чотирьох реакторів на обох атомних майданчиках - АЕС Дуковани і АЕС Темелін.
Потенційне звернення до європейського фінансування нового ядерного будівництва є дещо незвичним з огляду на традиційне небажання ЄС напряму фінансувати ядерну промисловість і, зокрема, нове ядерне будівництво, зважаючи на опозицію до ядерної енергетики серед деяких країн-членів ЄС. У минулому ЄІБ також дотримувався політики відмови від фінансування нового ядерного будівництва, - нагадує NucNet.
Поза тим останнім часом чиновники ЄС продемонстрували більшу відкритість до фінансування ядерної енергетики в рамках енергетичного переходу і зусиль, спрямованих на досягнення цілей нульового скорочення викидів до 2050 року по всій Європі.

Очікується, що будівництво першого нового енергоблока на АЕС Дуковани розпочнеться у 2029 році, а введення його в експлуатацію наразі заплановано на 2035 рік. 

Нове будівництво