Чотири фахівця від України беруть участь у партнерській перевірці ENSREG – ДНТЦ ЯРБ

16.02.2024
Фото: ДНТЦ ЯРБ
Чергова зустріч національних експертів за партнерською перевіркою за напрямом «Протипожежний захист ядерних установок (ЯУ)» в рамках діяльності Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG) відбулась днями в Брюсселі. Як повідомляє Державний центр з ядерної та радіаційної безпеки, від України до експертної групи було номіновано групу з чотирьох фахівців, з яких три співробітника ДНТЦ ЯРБ та один – Держатомрегулювання. Загалом 22 країни-учасниці представляли понад 40 номінованих експертів.
Метою зустрічі була фіналізація результатів першого етапу розгляду Національних звітів з оцінки за напрямом «Протипожежний захист ЯУ», а також вибір майданчиків дослідницьких ядерних реакторів для візиту в межах діяльності ENSREG. Кожен з експертів працював за одним із трьох тематичних напрямів: активний протипожежний захист, пасивний протипожежний захист та аналіз пожежної безпеки, – зазначає ДНТЦ ЯРБ.
«Готуючись до зустрічі, ми аналізували інформацію в Національних звітах з оцінки протипожежного захисту за своїми тематичними напрямами та установками, а вже в Брюсселі спільно визначили загальні питання, що потребують роз’яснення чи додаткової інформації. Вони будуть надіслані до всіх країн-учасниць другої партнерської перевірки. Також ми напрацювали специфічні питання окремо по кожній країні і установці», – цитує ДНТЦ ЯРБ заступника начальника відділу аналізу експлуатаційної безпеки Олександра Кухоцького, який входить до числа номінованих експертів, які розглядають дослідницькі реактори та виконують їх попереднє оцінювання. Вже на зустрічі Єврокомісія підбила підсумки їхньої роботи. «В рамках цієї тематичної перевірки були обрані шість дослідницьких реакторів, які ми плануємо відвідати та перевірити їх протипожежний захист – починаючи з аналізу пожежної безпеки і завершуючи концепцією протипожежного захисту», – повідомив представник ДНТЦ ЯРБ.

Попередньо заплановано дві загальні зустрічі на рік, а також періодичні робочі зустрічі окремих груп за напрямами. Наступна загальна зустріч запланована на червень 2024 року. ЇЇ метою буде узагальнення слабких і сильних сторін протипожежного захисту ядерних установок. І вже у вересні відбудеться семінар з обговорення результатів оцінки, – інформує ДНТЦ ЯРБ. 

Компанії