ДНТЦ ЯРБ провів навчання для польських інженерів-електриків. Які питання їх зацікавили

09.02.2024
Фото: використано сервіс Canva
Навчальний курс за напрямами «Системи електропостачання атомних електростанцій» та «Електропостачання власних потреб енергоблоку та автоматика і управління відкритих розподільчих пристроїв АЕС» підготували і провели фахівці ДНТЦ ЯРБ наприкінці минулого року для польських інженерів. Про це повідомив Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.
Запит на проведення навчального курсу надійшов від польської сторони, оскільки Польща має амбітну стратегію розвитку атомної енергетики і планує будівництво АЕС, - зазначив Центр. За його інформацією, курс організувала Асоціація польських інженерів-електриків, яку цікавив український досвід експлуатації АЕС, зокрема в питаннях стійкості електропостачання енергоблоків та енергосистеми в цілому.
«У відповідь на запит польських колег, ми надіслали їм на вибір доволі місткий перелік тем щодо систем електропостачання та електротехнічного обладнання на українських АЕС, за якими ми можемо провести навчання. Майже одразу нам прийшла відповідь: «Нас цікавить все», - зазначив начальник відділу аналізу систем контролю та діагностики Ігор Резвік.
У рамках 5-денного курсу було розглянуто основне обладнання систем електропостачання власних потреб енергоблоків АЕС, його призначення та технічні характеристики, а також низку національних та міжнародних вимог щодо проєктування та експлуатації цих систем. Одним з основних стало питання автоматики та управління комплектних розподільчих пристроїв власних потреб енергоблоків АЕС. Дискусію викликало порівняння схем видачі електричної потужності АЕС України. Окремо були розкриті питання щодо організації електропостачання систем важливих для безпеки АЕС, особливу увагу приділили в частині живлення споживачів систем безпеки, в тому числі за рахунок впровадження додаткових засобів електропостачання змінним струмом. Курс включав також питання модифікації в рамках постфукусімських заходів на АЕС України та впровадження мобільних дизель-генераторних станцій для відновлення електропостачання систем безпеки.
«Ми поділились унікальним досвідом робіт у цій сфері, який, в свою чергу, хочуть врахувати при будівництві власних АЕС наші польські колеги. Слухачі дали позитивні відгуки і високо оцінили рівень подачі та якість лекційного матеріалу, який надала наша команда ДНТЦ ЯРБ. Тож нас одразу попросили відшукати можливість повторити цей курс і в 2024 році», - зазначив Ігор Резвік. фахівець.
Заступник начальника відділу аналізу систем контролю та діагностики Володимир Комариця повідомив, що слухачів курсу цікавило, як працювало обладнання під час блекаутів, які роботи проводились після кризових ситуацій. «Це було жваве обговорення і ми бачили шалену зацікавленість в нашій темі. Наприкінці курсу як організатори навчання, так і слухачі висловили нам свою вдячність та були досить зацікавлені у подальшій співпраці», - зазначив він.

ДНТЦ ЯРБ також повідомив, що планує повторити в квітні-травні цьогоріч цей курс для іншої групи польських фахівців. 

Компанії