Чехія вирішила будувати 4 реактори одним «пакетом». До другого етапу тендеру запросять тільки EDF та KHNP

01.02.2024
Фото: ČEZ
Чеський уряд оголосив вчора, 31 січня, що Westinghouse не буде запрошений до наступного етапу тендеру на будівництво чотирьох енергоблоків АЕС Дуковани, оскільки американська компанія «не виконала необхідних умов». У заяві йдеться, що пропозиція Westinghouse не є обов'язковою, що «унеможливлює» її оцінку, а «суб'єкт, відповідальний за якість проєкту», не був чітко визначений.
Водночас уряд заявив: «Ми нікого не виключаємо з тендеру, і весь тендер завершиться лише тоді, коли буде підписано контракт з обраним постачальником».
Тим часом вчора ж Westinghouse та Bechtel підписали угоду про співпрацю з Чеським енергетичним альянсом. Мета угоди – залучення висококваліфікованої ядерної промисловості Чеської Республіки до підтримки пропозиції Westinghouse та Bechtel щодо розгортання в країні реакторів AP1000, - повідомила вчора американська компанія. Угода передбачає створення робочої групи для сприяння участі чеських компаній у розгортанні до чотирьох реакторів AP1000® на атомних електростанціях Дуковани і Темелін. Вибір технології AP1000 в Польщі, Болгарії та Україні, а також потенційне розгортання малого модульного реактора AP300™ створює додаткові можливості для чеських постачальників у всьому регіоні, - йдеться в інформповідомленні.
Чеський уряд також зробив заяву, що очікує обов'язкові пропозиції від двох постачальників технологій – французької EDF і південнокорейської KHNP, для будівництва чотирьох нових реакторних блоків на АЕС Дуковани.
«Наразі ми зв'язуємося з учасниками тендеру, які подали обов'язкову пропозицію щодо енергоблоку Дуковани-5 і необов'язкові пропозиції щодо додаткових блоків, щоб зробити ці пропозиції обов'язковими», - йдеться у повідомленні.
Це оголошення означає, що уряд змінив свій підхід до нового будівництва, оскільки раніше йшлося про пропозиції для одного нового енергоблоку АЕС Дуковани потужністю 1200 МВт з можливістю отримання необов'язкових пропозицій для додаткових трьох блоків, розподілених між АЕС Дуковани та Темелін, - пише галузевий ресурс NucNet.
31 жовтня 2023 року компанія Elektrárna Dukovany II, що входить у Групу ČEZ, отримала остаточні пропозиції щодо будівництва нового енергоблоку АЕС Дуковани від трьох компаній: Westinghouse Electric, EDF та Korea Hydro & Nuclear Power. Всі три компанії подали початкові заявки в листопаді 2022 року.
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив журналістам на вчорашній прес-конференції, що будівництво до чотирьох нових реакторних блоків «в одному пакеті» є економічно вигідним і, за оцінками, знизить загальну вартість на 25%.
За словами уряду, економія може бути досягнута за рахунок синергії в підготовці, наприклад, інжинірингу, збільшення кількості замовлень і оптимізації будівництва, де важке обладнання, обладнання майданчика, житлові приміщення і логістика можуть бути більш ефективно використані для кількох реакторних блоків.
Фіала сказав, що його країна прийме рішення про кількість нових реакторів, які потрібно побудувати, після порівняння обов'язкових пропозицій всіх учасників тендеру.
Міністр фінансів Збінек Станюра заявив журналістам, що рішення уряду допоможе уточнити остаточну ціну потенційного будівництва додаткових реакторів до кінця травня, а також отримати необхідні гарантії.
«Це покращить нашу переговорну позицію та усуне ризик завищення цін», - сказав Станюра.
Уряд заявив, що постачальники тепер матимуть час до 15 квітня, щоб подати свої обов'язкові пропозиції щодо чотирьох нових реакторних блоків, тоді як процес розгляду триватиме місяць, а результати будуть оголошені наприкінці травня. Очікується, що контракт з обраним постачальником буде підписаний у березні 2025 року.
За словами уряду, перенесення тендеру не вплине на часові рамки проєкту нового будівництва, який передбачає введення в експлуатацію нового енергоблоку Дуковани-5 у 2036 році.
У 2020 році чеська держава, яка володіє 70% акцій ČEZ, схвалила плани надання безвідсоткової позики для фінансування проєкту Дуковани-5. За тодішніми оцінками, сума кредиту становитиме близько 7,5 млрд євро (8,1 млрд доларів).
У 2021 році держава також схвалила модель купівлі електроенергії з нового блоку за фіксованою ціною протягом 30 років, а споживачі компенсуватимуть різницю, якщо ця ціна буде вищою за ціни оптового ринку. Схеми підтримки наразі розглядаються Європейською комісією відповідно до вимог правил Європейського Союзу.
Уряд заявив вчора, що модель фінансування для додаткових трьох енергоблоків ще не визначена. Модель інвестора і майбутні відносини між державою і ČEZ є "особливо важливими" для прийняття рішення про будівництво додаткових реакторів, заявили в уряді.

Очікується, що нова робоча група з фінансування додаткових блоків буде сформована до кінця 2024 року, повідомили вчора на прес-конференції. 

Нове будівництво