Як Чехія може створити ефективну енергетику. Дискусія у сенаті Республіки

24.01.2024
Фото: senat.cz

 Чехія має інвестиційну програму в енергетичний сектор у розмірі 3-4 трильйонів крон (5-6 трлн грн). Після того, як країна впоралася з найгіршою частиною енергетичної кризи та подолала її, вона працює над іншими завданнями. Про це повідомив генеральний директор та голова ради директорів найбільшої чеської енергетичної компанії ČEZ Даніель Бенеш на вчорашній конференції в Сенаті Парламенту Чеської Республіки.

За його словами, чеський енергетичний сектор повинен відповідати трьом цілям: безпека, доступність і стійкість. «Очевидно, що завдяки електрифікації зросте абсолютне споживання електроенергії. Зокрема, у Чехії до 2050 року очікується зростання майже на 50% (від 61 ТВт·год до 91 ТВт·год). Ми повинні бути впевнені в диверсифікованих джерелах енергії, їх постачальниках та інфраструктурі. Енергія має бути доступною – як для домогосподарств, так і для економіки. Наша промисловість не буде конкурентоспроможною, якщо ціни на енергоносії не будуть на рівні, порівнянному з німецькими», - зазначив він у виступі.
У короткостроковій перспективі до 2030 року, за словами пана Бенеша, необхідно впровадити комплекс відповідних заходів для забезпечення безпеки постачання та низьких цін, а саме:
  • побудувати 15 ГВт фотоелектричних та 3 ГВт вітрових потужностей для відновлюваних джерел енергії;
  • побудувати гнучкі джерела: 5 ГВт газових електростанцій та когенерації;
  • зміцнити зв'язки з Німеччиною;
  • розвивати сховища для збереження електроенергії з полуденних піків.
У довгостроковій перспективі, до 2050 року, очільник ČEZ вбачає пріоритетом нові АЕС, зокрема з малими модульними реакторами. Так, він вважає за необхідне доповнити ВДЕ 4 атомними енергоблоками великої потужності та близько 10 ММР.
Крім того, пан Бенеш зазначив, що важливе значення матиме виробництво водню для потреб промисловості та транспорту.

Він виокремив наступні сфери, де Чехія має прискорити розвиток:

  • збільшення частки відновлюваних джерел енергії у споживанні;
  • прискорити видачу дозволів на стратегічні джерела з низьким і нульовим рівнем викидів;
  • повідомлення про надання експлуатаційної допомоги для нових джерел газу та тепла;
  • повідомлення про механізми потужностей для джерел газу.

Участь у заході також взяли керівники країни, галузі та енергетичних компаній. Так заступник голови Сенату Їржі Оберфальцер вбачає основним завданням Чехії щодо енергетичної трансформації в тому, щоб через законодавство забезпечити дешеву і доступну електроенергію для громадян і  промисловості. «Ми не повинні йти в напрямку Німеччини, яка поступово присипляє свої атомні електростанції і намагається задовольнити попит на виробництво електроенергії за рахунок відновлюваних джерел, які, як відомо, є ненадійними. Ми повинні переконатися, що «Зелений курс» не призведе до погіршення енергетичної безпеки в Чеській Республіці і до того, що електроенергія стане дефіцитною і ненадійною», - заявив віцеспікер.
Зі свого боку прем’єр-міністр Республіки Чехія Петер Фіала нагадав, що він вже давно говорить про повне перезавантаження Чеської Республіки, яке вимагає не тільки правильних інвестицій і стабільної підтримки стратегічних проектів в енергетичному секторі, а й повної зміни мислення, щоб Чехія була здатна прийняти нові умови в Європі та світі й в достатній мірі до них адаптуватися. «Наше завдання –повна системна трансформація енергетичної політики, яку необхідно здійснити всього за кілька років. Атомна енергетика в поєднанні з відновлюваними джерелами стане основою нашої енергетичної системи. Приблизно до 2050 року ядерна енергетика повинна забезпечувати нам близько половини нашої електроенергії», - заявив прем'єр-міністр, додавши, що наразі уряд Чехії розглядає до чотирьох нових ядерних блоків на існуючих майданчиках і щонайменше один модульний реактор, які уряд прагне побачити вже на початку наступного десятиліття. «Ще швидшими темпами, ніж атомна енергетика, розвиватимуться відновлювані джерела енергії, особливо в найближчі кілька років. До кінця цього десятиліття відновлювані джерела енергії повинні виробляти до 30% нашої електроенергії, що приблизно вдвічі більше, ніж на початку роботи нашого уряду», - сказав Петер Фіала.

Серед доповідачів також були президент Торгово-промислової палати Зденек Заїчек, головний директор відділу енергетики та ядерних ресурсів Міністерства промисловості та торгівлі Рене Недела,  голова Управління з регулювання енергетики Станіслав Травнічек та інші.

Нове будівництво