Болгарія оголосила тендер на будівництво AP1000 для АЕС Козлодуй. Які вимоги до учасників

23.01.2024
Фото: Georgia Power

 Болгарський уряд розпочав тендер на будівництво нового енергоблоку АЕС AP1000 на АЕС Козлодуй, в якому не братиме участь росія. Нова атомна електростанція AP1000 може бути введена в експлуатацію на майданчику АЕС Козлодуй у 2035 році. Про це повідомила болгарська державна компанія "АЕС Козлодуй-Нове будівництво" 22 січня.

У тендерній документації зазначено, що початковий термін для висловлення зацікавленості потенційними компаніями в участі в тендері - 2 лютого 2024 року.
Критерії попередньої кваліфікації та присудження контракту в тендерній документації включають "технічну спроможність та репутацію кандидата", а також "досвід роботи в якості будівельника в контрактах на будівництво та введення в експлуатацію щонайменше двох ядерних енергоблоків, досвід роботи в контрактах на детальне проєктування систем, конструкцій та компонентів в межах ядерного та турбінного острова атомної електростанції для щонайменше двох ядерних енергоблоків, досвід роботи в контрактах на постачання та встановлення важливого обладнання в межах ядерного та турбінного острова щонайменше двох ядерних енергоблоків".
Тендерна документація також вимагає надання доказів "стійкого фінансово-економічного стану" учасників тендеру. Документ окремо виключає кандидатів з росії.
Зазначається, що Westinghouse буде нести загальну відповідальність за проєктування AP1000, а відповідальність за проєктування окремих систем і будівель енергоблока буде делегована Westinghouse іншій компанії.
Згідно з документом, відповідальність за проєктування модулів, будівельних збірок і платформ покладається на сторону, яка відповідає за проєктування будівлі, в якій вони розташовані.
Розподіл обов'язків щодо проєктування, інжинірингу, транспорту і логістики, будівництва і монтажу, введення в експлуатацію та пусконалагоджувальних робіт визначено в окремому документі про розподіл обов'язків, який в кінцевому підсумку має стати частиною EPC-контракту (інжиніринг, закупівля і будівництво).
Як нагадує галузевий інформаційний ресурс NucNet, минулого місяця парламент Болгарії схвалив пропозицію уряду про виділення до 766 млн євро АЕС Козлодуй з метою фінансування запланованого будівництва першого з двох запланованих реакторів з використанням технології AP1000 компанії Westinghouse. Кошти будуть використані для збільшення капіталу проєктної компанії KNPP-Newbuild. Очікується, що фінансування покриє підготовку інженерно-технічного проєкту першого нового енергоблоку.
Згідно із заявою заступника міністра енергетики Ніколая Ніколова для Болгарського телеграфного агентства від 23 грудня 2023 року, два нових енергоблоки AP1000 коштуватимуть 6 млрд євро кожен, а єдиним інвестором проєкту буде болгарська держава. Ніколов також повідомив, що головна будівельна компанія буде вибирати між Bechtel Corporation, Fluor і Hyundai.
Наразі АЕС "Козлодуй-5" і "Козлодуй-6" є єдиними діючими реакторами в Болгарії, які забезпечують близько 35% електроенергії в країні. Друга запропонована атомна станція Белене на півночі Болгарії, мала б складатися з двох російських реакторів типу ВВЕР-1000, але уряд відмовився від цього проєкту і наразі намагається продати вже закуплене обладнання Україні.

Нове будівництво