Чеська АЕС Темелін скоротила власне споживання електроенергії на понад п'ять тисяч МВт-год завдяки штучному інтелекту

18.01.2024
Фото: ČEZ
Атомна електростанція Темелін у минулому році спожила на 5400 МВт-год менше електроенергії, ніж у 2022 році. Загалом станція спожила 803 000 МВт-год електроенергії в минулому році, тобто близько п'яти відсотків виробленої електроенергії, - інформує пресслужба оператора АЕС ČEZ.   
Значна економія – це результат застосування сучасного математичного методу обробки великих даних (Big Data). З 2021 року ČEZ використовує штучний інтелект для оптимального налаштування найбільших циркуляційних насосів, які циркулюють воду через градирні та конденсатори в машинній залі.
Використовуючи сучасні математичні методи, енергетики порівнюють кілька змінних - температуру і вологість повітря, температуру охолоджувальної води і фактичне споживання циркуляційних насосів, які переганяють воду в градирні. Результатом є оптимальне налаштування потужності насосів. Ці налаштування оновлюються операторами двічі на день відповідно до прогнозу погоди.

"Ми почали працювати з Big Data для операційних режимів у 2021 році для першого енергоблоку. З минулого року ми повноцінно використовуємо цей метод для обох блоків. Завдяки цьому нам вдалося заощадити понад п'ять тисяч МВт-год електроенергії", - повідомив директор АЕС "Темелін"  Ян Крумль. 

АЕС