Казатомпром прогнозує коригування виробничого плану на 2024 рік у бік зменшення обсягів видобутку. Тим часом ціни на уран подолали максимум з 2007 року

16.01.2024
Фото: Казатомпром
АТ "Національна атомна компанія "Казатомпром" повідомило про очікуване коригування плану виробництва на 2024 рік через складнощі, пов'язані з доступністю сірчаної кислоти, що є ключовим компонентом у процесі видобутку урану, а також через затримки у завершенні будівельних робіт на нових рудниках. Водночас компанія заявила, що зберігає прихильність своїм зобов'язанням щодо поставок урану в 2024 році.
У серпні 2022 року рада директорів Казатомпрому схвалила намір Компанії збільшити обсяги виробництва в 2024 році до рівня 90% від контрактів на надрокористування. Збільшення виробництва до 90% у 2024 році порівняно з 80% у 2023 році (від рівнів видобутку, запланованих у рамках контрактів на надрокористування) насамперед було зумовлено успішним укладенням Компанією середньострокових і довгострокових контрактів як із новими, так і з наявними клієнтами.
У серпні 2022 року та протягом усього 2023 року Казатомпром констатував ризики, пов'язані зі збільшенням виробництва, зумовлені складнощами з глобальним ланцюжком поставок та обмеженим доступом до певних ключових матеріалів та реагентів.
«Казатомпром продовжує працювати над забезпеченням постачань ключових матеріалів і реагентів, проте складна ситуація, що складається навколо постачань сірчаної кислоти, стрімко розвивається як у Казахстані, так і в регіоні загалом. З огляду на зростаючий попит на сировину з боку підприємств промислового та агропромислового комплексу, а також дефіцит як на внутрішньому, так і на зовнішньому регіональному ринку, попередні домовленості з постачальниками призвели до забезпечення меншого, ніж було потрібно, обсягу сірчаної кислоти на 2024 рік», - йдеться у прес-релізі компанії.
За її словами, незважаючи на триваючий активний пошук альтернативних джерел поставок сірчаної кислоти, поточні прогнози свідчать, що досягнення Компанією 90%-го рівня виробництва, як порівняти з рівнями контрактів на надрокористування, може бути складним.
Наразі Компанія оцінює, який вплив ситуація, що склалася, матиме на її операційну діяльність, і планує представити уточнені очікування за планом виробництва на 2024 рік не пізніше 1 лютого 2024 року.
Казатомпром також зазначає, що незважаючи на проблеми залишається відданим своїм контрактним зобов'язанням перед усіма наявними клієнтами щодо поставок на 2024 рік. Але попереджає, що у разі, якщо обмежений доступ до сірчаної кислоти збережеться протягом поточного року і компанії не вдасться скоротити відставання за графіком будівництва на нових копальнях у 2024 році, це може негативно вплинути на виробничі плани Казатомпрому і у 2025 році.
Водночас компанія констатує, що запаси урану, які відповідають потенційному обсягу відхилення від заявлених раніше планових обсягів виробництва, будуть доступні для видобутку та реалізації в майбутні періоди ринкового зростання, створюючи довгострокову цінність для акціонерів.

Нагадаємо, ціни на уран у січні 2024 року ростуть і на даний час перевищили $92 за фунт, що є максимальним рівнем показників з кінця 2007 року, – зазначає Trading Economics. Таке зростання обумовлено зростаючими ознаками високого попиту на уран і водночас ризиками пропозиції. У 2023 році енергокомпанії підписали контракти на постачання 160 млн фунтів урану – це максимальний обсяг з 2012 року.  

Уран і паливо