Випробувано СВРК-М2 для енергоблока №4 РАЕС. Вона містить розрахунковий комплекс на базі національного коду ImCore – СНВО «Імпульс»

28.12.2023

 У грудні на полігоні СНВО «Імпульс» було успішно проведено приймальні випробування верхнього рівня модифікованої системи внутрішньореакторного контролю енергоблоку № 4 Рівненської АЕС (ВР СВРК-М2).

Як повідомляє СНВО «Імпульс», ВР СВРК-М2 виконує диверсифікований розрахунок нейтронно-фізичних параметрів активної зони з використанням двох програмних комплексів: Beacon-TSM (Westinghouse) та національного розрахункового комплексу ImCore (СНВО «Імпульс»). Програмне забезпечення, що реалізує розрахунок теплогідравлічних параметрів реакторної установки та всі інші функції, а також обладнання верхнього рівня – виробництва СНВО «Імпульс».
ВР СВРК-М2 забезпечує:
  • контроль змішаних завантажень з паливом будь-яких постачальників та ТВЗ з різною висотою паливного стовпа;
  • профілювання палива і в аксіальному, і в радіальному плані;
  • можливість прямого контролю лінійного енерговиділення на потвельному рівні;
  • електронний альбом нейтронно-фізичних показників з урахуванням предиктивних функцій системи;
  • інформаційну підтримку оператора у режимах маневрування потужністю.
За результатами роботи приймальна комісія, у складі представників РАЕС, ДІЯРУ та СНВО «Імпульс», резюмувала: ВР СВРК-М2 з комплектом документації повністю відповідає вимогам ТЗ, нормам, правилам та стандартам з ядерної та радіаційної безпеки, включаючи вимогу до кіберзахисту, і готовий до постачання на РАЕС.
Нагадаємо, використання нового українського моніторингового детерміністичного коду СВРК ImCore дає можливість підвищити точність інформаційного забезпечення, і як наслідок, підвищити точність всього розрахунку ядерного реактора в СВРК.
Над впровадженням національного розрахункового комплексу ImCore для підсистеми фізичних розрахунків СНВО «Імпульс» працював понад 5 років.

АЕС