Проблеми «Росатома» на БелАЕС та інших експортних контрактах – Bloomberg. Через «Росатом» світ фінансує ядерну зброю для Кремля

20.12.2023
Про внутрішні документи «Росатома», у яких йдеться про реальний стан речей з деякими його об'єктами, стало відомо агентству Bloomberg. Ця внутрішня документація вказує, зокрема, на приховані проблеми на Білоруській АЕС поруч з Островцем Гродненської області, що побудована Росатомом.
Згідно з внутрішніми документами Росатома, під час підготовки до пуску енергоблока Білоруської АЕС було виявлено рідкісну проблему: у перший контур потрапляли іоннообмінні смоли, що загрожувало вивести з ладу критично важливі компоненти та підвищити ризик ядерної аварії через їх накопичення. Через це Росатом 25 лютого 2022 року відклав пуск енергоблока.
При цьому причину забруднення смолою так і не встановили, міжнародним органам безпеки про неї не повідомляли.
Інцидент із забрудненням води, на який раніше звернула увагу литовська розвідка, є однією з низки проблем, включаючи брак кваліфікованої робочої сили, затримку поставок і дефектні поставки, з якими Росатом зіштовхнувся в останні роки, згідно з документами та інтерв'ю з європейськими чиновниками. При цьому європейському виданню відмовилися коментувати ситуацію як на Білоруській АЕС, так і у WANO, що має викликати занепокоєння світової атомної спільноти.
Натомість Росатом заявив журналістам, що серйозних несправностей обладнання або суттєвих відхилень будь-яких параметрів за межі контрольованих рамок безпеки не зафіксовано.
У публікації Bloomberg зазначає, що Білорусь, ймовірно, стала випробувальним полігоном для нової конструкції реактора, який Росатом експортує по всьому світу. Аналогічний проєкт ВВЕР-1200 протягом року планують ввести в експлуатацію в Туреччині та Бангладеші.
Документи, які отримали журналісти, вказують на проблеми зі своєчасним постачанням обладнання та запчастин для АЕС, яку компанія будує в Туреччині, а також на те, що Росатому довелося співпрацювати з новими та неперевіреними постачальниками з Китаю та росії.
Це у подальшому може вплинути на ядерну безпеку, адже керівники проєкту Білоруської АЕС, наприклад, «протягом кількох років по черзі підштовхували робітників до швидкого завершення робіт, одночасно скаржачись на постійні поставки несправного обладнання та затримки з постачанням, зокрема клапанів і генераторів». Згідно з документами Bloomberg, будівництво БелАЕС було завершено в умовах дефіциту кваліфікованої робочої сили, що означало, що росія заповнила лише три чверті робочих місць для проекту, а Білорусь - лише дві третини посад торік.
Наразі останні дані МАГАТЕ показують, що енергоблок №1 БелАЕС працює трохи більше ніж на половину своєї потужності з моменту введення в експлуатацію.
Агентство нагадує, що Росатом досі не під санкціями. У нього 22 поточних проєкти в 7 країнах світу на десятки мільярдів доларів. Торік атомний експорт росії зріс на 20%, а російські поставки збагаченого урану забезпечили третину потреб АЕС США.
Тим часом український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар у статті для видання «Український тиждень» пише:
Імперія «Росатома» не обмежується, як часто помилково вважають, атомною енергетикою. Насправді ця корпорація охоплює всю ядерну промисловість росії, починаючи з видобутку урановмісної сировини й закінчуючи виробництвом ядерних боєголовок. Звісно, на офіційному сайті «Росатома» це залишено поза увагою, акцентовано на атомній енергетиці, ядерній медицині, розвиткові криголамного флоту з ядерними силовими установками для Північного морського шляху тощо. Але якщо пошукаєте в різних джерелах, то з’ясуєте, що Російський федеральний ядерний центр — Всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Є. І. Забабахіна (РФЯЦ — ВНИИТФ) — це федеральне державне унітарне підприємство Державної корпорації з атомної енергії «Росатом». «У РФЯЦ — ВНИИТФ підтримують і розвивають 35 базових критичних технологій ядерного збройового комплексу РФ» — так зазначено на сайті Центру.
А ось й інше одкровення, яке прибрали з відкритого доступу, але глобальна павутина все зберігає: «Основними завданнями РФЯЦ — ВНИИТФ є розроблення й випробування ядерних і термоядерних боєприпасів. Майже 60 % ядерного арсеналу країни становлять вироби, які розробили фахівці РФЯЦ — ВНИИТФ. За деякими напрямами (ядерні боєприпаси для морських комплексів й артсистем) інститут є єдиним розробником у Росії».
Саров (колишній Арзамас-16 з електромеханічним заводом «Авангард»), Лєсной (колишній Свердловськ-45 з комбінатом «Електрохімприлад») — усе це закриті містечка під дахом «Росатома», де здійснюється серійне виробництво всього спектра ядерних боєприпасів.

Отже, коли за кордоном закуповують російське ядерне паливо, реактори від «Росатома» чи інше ядерне начиння, то цим фактично фінансують російські програми розроблення й створення ядерної зброї, якою Кремль шантажує світ і конкретних західних покупців його продукції та послуг. Особливо показово, що в цьому переліку фігурують США й Франція, які найбільше ухиляються від санкцій проти «Росатома». 

Компанії