ДТЕК Ахметова зацікавилася Rolls-Royce SMR. Данці досліджують перспективи виробництва водню на цих АЕС

18.12.2023
Компанія Rolls-Royce веде переговори з ДТЕК Ахметова про будівництво низки міні-атомних електростанцій в Україні, - повідомляє британська The Telegraph.
За інформацією видання, ДТЕК провела попередні переговори з Rolls-Royce про розробку малих модульних реакторів на майданчиках вугільних ТЕС. ДТЕК та Rolls-Royce вивчатимуть можливість переобладнання до восьми існуючих майданчиків вугільних електростанцій, два з яких наразі знаходяться на окупованій росією території, для розміщення ММР у 2030-х роках.
Генеральний директор компанії Максим Тимченко заявив, що очікує, що ядерна енергетика стане важливою частиною майбутнього портфеля ДТЕК. За його словами, відновлювані джерела енергії залишаються ключовим фактором у зміцненні енергетичної безпеки, оскільки окремі вітрогенератори є набагато складнішими ракетними цілями, ніж великі вугільні електростанції. Однак, значна частина електроенергії, що виробляє компанія, також має надходити з менш перемінних джерел, таких як ядерна енергетика.
Rolls-Royce SMR — це конструкція потужністю 470 МВт на основі невеликого реактора з водою під тиском. На 90% реактор – приблизно 16 метрів на 4 метри – буде побудовано в заводських умовах.
Водночас, як зазначається у публікації The Telegraph, ДТЕК прагне налагодити партнерство з Rolls-Royce, в рамках якого частина ланцюжка поставок може бути створена в Україні.
Нагадаємо, раніше ДТЕК провів переговори з іншими компаніями, які розробляють ММР. Вперше про інтерес до малих модульних реакторів ДТЕК заявив у 2021 році. Цьогоріч зацікавленість у ММР для виробництва водню заявляв також Метінвест Ахметова.
Цікаво, що у листопаді нідерландська будівельна фірма BAM Infra Nederland домовилася про співпрацю з ULC-Energy та Rolls-Royce SMR щодо розгортання парку ММР Rolls-Royce у Нідерландах. Тоді ж ULC-Energy та Rolls-Royce SMR підписали угоду з данською компанією Topsoe про спільне дослідження виробництва водню на атомній електростанції Rolls-Royce SMR за допомогою технології Solid Oxide Electrolysis Cell Topsoe, яка виробляє як електроенергію, так і тепло.
НАЕК «Енергоатом» та Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про взаєморозуміння у березні цього року.
Раніше Rolls-Royce Group підписала угоду з суверенним фондом Катара - Qatar Investment Authority (QIA) про інвестування 85 мільйонів фунтів стерлінгів у компанію Rolls-Royce SMR, яку було створено у листопаді 2021 року.

Нагадаємо, що ДТЕК – не перша приватна українська компанія, яка зацікавилася будівництвом ММР. Наприкінці 2022 року естонська компанія Fermi Energia і львівська компанія «Еко-Оптіма» підписали угоду про вивчення можливостей розміщення малого модульного реактора в Україні. Компанії планують співпрацювати у потенційному розгортанні малих модульних ректорів, у тому числі з потенціалом централізованого теплопостачання. 

Нове будівництво