«Енергоатом» закупає у Westinghouse вже виготовлене обладнання для першого АР1000

18.12.2023
17 грудня 2023 року президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, який будуватиметься за американською технологією АР1000.
Як повідомив НАЕК «Енергоатом», йдеться про обладнання, яке вже виготовлене і готове до постачання. Не виключено, що мається на увазі реакторний острів, що було виготовлено для енергоблока №2 АЕС Virgil C. Summer, будівництво якого припинено у 2017 році, у тому числі через перевитрати. У 2021 році президент «Енергоатома» відвідував майдачик, де зберігається вказане обладнання.
Нагадаємо, 22 листопада 2021 року ДП «НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse підписали дві угоди про співпрацю з метою реалізації пілотного проєкту з будівництва енергоблоків АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС. 20 січня 2023 року розпорядженням Уряду доручено розроблення ТЕО будівництва ядерної установки із застосуванням технічних характеристик реакторної установки типу АР1000.
Загалом, як нагадує НАЕК «Енергоатом», в Україні планується збудувати 9 енергоблоків за технологією АР1000. Перші два з них будуватимуться на майданчику Хмельницької АЕС.
Також на робочій зустрічі Петра Котіна з Патріком Фрагманом було обговорено підписання угоди про постачання реакторного острова AP1000 для блоку №5 Хмельницької АЕС та успішне завантаження ядерного палива у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС, що було вироблено компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців Енергоатома.
Петро Котін надав високу оцінку якості американського палива для реактора ВВЕР-440 Рівненської АЕС та повідомив про створення власної лінії збірки ядерного палива. «Україна продовжує ліцензування, аби забезпечити промислове виробництво власних тепловидільних збірок за технологією компанії Westinghouse», – зазначив він.
Своєю чергою, Патрік Фрагман наголосив, що підтвердженням міцної двосторонньої роботи стане створення спільного інженерного центру Енергоатому і Westinghouse на території України, в якому українські й американські фахівці разом працюватимуть над реалізацією спільних проєктів.
Щойно Верховна Рада України ухвалить закон про будівництво енергоблоків за технологією АР1000, Енергоатом розпочне відповідні будівельні роботи на майданчику Хмельницької АЕС, - йдеться у інформповідомленні НАЕК «Енергоатом».

За його інформацією, під час будівництва нового енергоблоку №5 на Хмельницькій АЕС буде створено до 9 тисяч нових робочих місць. При цьому загальна вартість будівництва складе близько 5 млрд дол. США. 

Нове будівництво