Палата представників Конгресу США схвалила закон про майже заборону імпорту російського урану. Але є нюанси

12.12.2023
У понеділок 12 грудня Палата представників Конгресу США проголосувала за прийняття закону, який забороняє імпорт низькозбагаченого російського урану. Сама заборона вступає в силу через 90 днів після того, як законопроект набуде чинності. Але заборона діятиме лише у випадках, якщо є «альтернативне життєздатне джерело низькозбагаченого урану для підтримки безперервної роботи ядерного реактора або ядерної енергетичної компанії Сполучених Штатів». Тобто тепер американський бізнес не може вибрати більш дешевого російського постачальника, якщо немає критичного дефіциту на ринку.
Як пише сайт NucNet, із посиланням на Міністерство енергетики США, майже чверть збагаченого урану, який використовується для свіжого ядерного палива 93 американські АЕС отримують з рф. Це робить її іноземним постачальником номер один в США в минулому році.
За даними Управління енергетичної інформації США, росія постачає близько 24% збагаченого урану, 12% надходить з Німеччини і 11% - з Великої Британії. Доля США – 27%.
росія також є єдиним комерційним джерелом спеціального високозбагаченого реакторного палива, відомого як Haleu, яке необхідне для нового покоління вдосконалених ядерних реакторів, що перебувають у стадії розробки.
Постачальники в США, за федеральної підтримки, знаходяться в процесі виробництва Haleu. Нещодавно Centrus Energy доставила першу партію палива Haleu до Міністерства енергетики США (DOE), завершивши перший етап демонстраційного процесу вітчизняного виробництва, - пише Девід Делтон у NucNet.
Сенатори Джо Манчін із Західної Вірджинії та Джон Баррассо з Вайомінгу – головні демократ і республіканець у Сенатському комітеті з енергетики та природних ресурсів, заявили, що законопроєкт буде схвалений Сенатом, де він має підтримку, але час для ухвалення цього року обмежений.
Напередодні голосування республіканець з Вашингтону Кеті МакМорріс Роджерс і демократ з Нью-Джерсі Френк Паллоне виступили на підтримку законопроекту.
За словами Роджерс, лише минулого року ядерна промисловість США заплатила понад 800 млн доларів (740 млн євро) російській державній ядерній енергетичній корпорації "Росатом" та її паливним дочірнім компаніям.
Минулого тижня на COP28 в Дубаї лідери США, Канади, Франції, Японії та Великої Британії оголосили про плани мобілізувати $4,2 млрд (€3,9 млрд) інвестицій під керівництвом урядів для розвитку безпечного та надійного глобального ланцюга постачання ядерної енергії.
Інвестиції дозволять збільшити потужності зі збагачення та конверсії урану протягом наступних трьох років і створити стійкий світовий ринок поставок урану, вільний від російського впливу.

росія контролює майже 50% світових потужностей зі збагачення урану і протягом багатьох років успішно працювала над тим, щоб підірвати американський ланцюжок постачання ядерної енергії, демпінгуючи дешевими продуктами зі збагаченого урану на світових ринках, заявила нещодавно Кетрін Хафф, помічник держсекретаря США з питань ядерної енергетики. 

Уран і паливо