Підсумки тижня. Перемога атомної коаліції, ще 24 польських ММР та німецька енергокриза

10.12.2023

Минулий тиждень, здається, зафіксував остаточну перемогу атомної спільноти: на СОР28 22 країни підписали спільний документ щодо потроєння атомних потужностей до 2050 року. Але найголовніше – Рада ЄС погодилася віднести атомну енергетику до «стратегічних технологій», які дозволяють досягти вуглецевої нейтральності. Що це означає для атомної промисловості Європи і світу читайте у традиційному тижневому огляді експерта з енергетики Владислава Онуфрея. 

СОР28 та перемога атомної коаліції

22 країни підписали спільний документ щодо потроєння атомних потужностей до 2050 року – ця подія є початком відродження атомної сфери в усьому світі та забезпечить значний притік інвестицій до цих країн. Згідно з попередніми планами та оцінками, тільки в Сполучених Штатах для потроєння ядерної енергетики знадобиться приблизно 315 тисяч нових фахівців-ядерників для будівництва та експлуатації цього парку реакторів, а загальне число нових робочих місць по всьому світі оцінюється у близько одного мільйона. До того ж, європейські країни 7 грудня погодилися віднести атомну енергетику  до «стратегічних технологій», які дозволяють досягти вуглецевої нейтральності. Рішення, прийняте під час головування Іспанії в Раді Європейського Союзу,  позиціонує атом на одному рівні з відновлюваними джерелами енергії. Незважаючи на опір Німеччини, Австрії та Люксембургу, дане рішення було прийнято без додаткового перегляду. Даний крок європейських країн відкриває додаткові джерела інвестиційного фінансування поточних та майбутніх потужностей, які вже закріплені майбутніми контрактними зобов’язаннями.

Польська атомна програма: плюс 24 BWRX-300

Польща поступово розгортає власні плани щодо будівництва проєктів атомної енергетики. Протягом першого тижня грудня Міністерство клімату та навколишнього середовища затвердило 6 майданчиків для 24 BWRX-300 GE Hitachi Nuclear Energy. До цього Міністерство вже видало принципові рішення щодо будівництва двох великих атомних електростанцій: одне для електростанції потужністю 3750 МВт у Померанії за технологією Westinghouse AP1000, інше для установки з двома південнокорейськими реакторами APR1400 в районі Патнов-Конін. До того ж, було видано принципове рішення щодо плану виробника міді та срібла KGHM Polska Miedź SA щодо будівництва модульної атомної електростанції NuScale VOYGR потужністю 462 МВт, яка складається з шести модулів, кожен потужністю 77 МВт. Розгортання атомної енергетики у Польші є центральною стратегією заміщення вугільних потужностей та декарбонізації країни. На даний момент, польський енергомікс має рекордну інтенсивність викидів СО2 в діапазоні від 912 до 996 г CO2/кВт-год. Окрім цього, для забезпечення режимної стійкості, планується забезпечити модернізацію розподільчих мереж для яких планується залучити близько 116 млрд євро інвестицій до 2040 року.

Презентовано наступне покоління CANDU – MONARK

На всесвітній виставці WNE 2023, компанія AtkinsRealis  представила новий проєкт CANDU MONARK потужністю 1000 МВт, є фактично модернізованою версією стандартизованого CANDU, тобто побудований на основі багатьох традиційних концепцій попереднього парку Candu, але це найдосконаліша конструкція, з модернізованими цифровими двійниками, вбудованими функціями моніторингу та діагностики, а унікальна конфігурація. Це еволюція розробки Candu-6, яка розгорнута в Китаї, Румунії, Південній Кореї, Аргентині та одній провінції Канади — Нью-Брансвік. AtkinsRealis взяла покращену конструкцію Candu-6, яка мала вдосконалення, пов’язані з пост-Фукусімою, конструкцію ACR1000 і принципи конструкцій важкої води наших існуючих реакторів Darlington і Bruce Power і Pickering, і перенесла всі ці концепції в більший проєкт під назвою MONARK. Він має ті самі традиційні концепції дизайну Candu, що робить його унікальним серед усіх інших реакторів, оскільки він використовує природний уран як джерело палива та не потребує потужностей для збагачення. Це справжня перевага для країн, які не мають потужностей зі збагачення, і, можливо, мають природний уран у своїй країні. Він має онлайн-заправку, що дає йому дійсно хороший коефіцієнт потужності, і він має здатність виробляти медичні ізотопи, які використовуються для стерилізації медичного обладнання для операцій та/або дослідження чи діагностики раку. В цілому, проєкт CANDU MONARK має більший КВВП та покращені системи захисту.

Німецька енергетична криза

Незважаючи на зменшення генерації тепловими вугільними станціями на 20% в 2023 році у порівнянні з 2022 роком, німецький енергетичний комплекс залишається вразливим до волатильності генерації з відновлюваних джерел енергії. Відмова від атомних станцій ставить під питання динамічну стійкість системи в години відсутності вітру та сонця, і включає до балансу все більше потужності із високими викидами СО2. Дана характеристика енергетичного міксу продовжує впливати на ціни внутрішнього ринку, через що німецька промисловість втрачає інтерес до виробництва в країни та частково переміщує або розглядає даний варіант у інші країни ЄС, через вигідні комерційні умови діяльності. Енергетичний комплекс Німеччини потребує більших обсягів використання природного газу та генерації ВДЕ, проте досі не було укладено жодного довгострокового контракту з Норвегією, яка експортує до Німеччини значні обсяги газу, та не створено нові маневрові потужності, достатні, для покриття небалансів діючих ВДЕ. Згідно з новим дослідженням, усі 58 вугільних електростанцій, досліджених у Німеччині, можуть бути вигідно замінені. Спочатку це вимагатиме інвестицій у відновлювані джерела енергії в розмірі приблизно 120 мільярдів євро. Однак протягом 30-річного періоду можна було б отримати значний прибуток за рахунок здешевлення виробництва електроенергії з сонячної та вітрової енергії в поєднанні зі стореджами.
Олляд підготував Владислав Онуфрей

Нове будівництво