АРС займатиметься довгостроковою експлуатацією головного ущільнювача реактора – ДНТЦ ЯРБ

07.12.2023
Фото: ДНТЦ ЯРБ
Відокремлений підрозділ НАЕК «Енергоатом» «Атомремонтсервіс» отримав позитивне рішення на виконання зварювання та наплавлення головного ущільнювача реактора за технологією ручного аргонодугового наплавлення. Про це йшлося на навчальному семінарі «Вимоги до зварювання та наплавлення при виконанні ремонту та відновленні ущільнення корпусу реактора з ВВЕР-1000», що провів ДНТЦ ЯРБ.
Як повідомив ДНТЦ ЯРБ, за дорученням Держатомрегулювання  фахівці Центру виконали державну експертизу матеріалів технічного рішення, яке встановлює критерії для діаметра прокладки, що використовується на реакторах 3 і 4 енергоблоків РАЕС. «Відповідно до зауважень державної експертизи ЯРБ були доопрацьовані звітні документи. Це дозволило визначити критерії вибору діаметру нікелевого дроту для виготовлення прокладки і встановити зв'язок між мінімальним перевищенням вимірювальної кульки для ущільнюючої канавки фланцю корпусу реактора (КР) в поєднанні з середньою глибиною відповідної місцевої деформації на ущільнюючій поверхні кришки реактора та обраного діаметру нікелевого дроту», - розповів начальник лабораторії конструкційних матеріалів відділу довгострокової експлуатації відділення аналізу міцності та надійності Ярослав Черняк, який провів навчальний семінар.
Також за дорученням Держатомрегулювання ДНТЦ ЯРБ виконало експертизу матеріалів програми виробничої атестації технологій ремонту ущільнювальних поверхонь обладнання АЕС з використанням зварювання (наплавлення). За участі фахівців ДНТЦ ЯРБ проведено атестацію технології ручного аргонодугового наплавлення неплавким електродом для виправлення дефектів у наплавленні головного ущільнювача реактора та на виконання автоматичного аргонодугового наплавлення для відновлення ущільнюючих поверхонь обладнання. Відтак ВП «Атомремонтсервіс» НАЕК «Енергоатом» отримав позитивне рішення на виконання зварювання та наплавлення головного ущільнювача реактора за визначеною технологією.

Як повідомив ДНТЦ ЯРБ, Ярослав Черняк розповів також про особливості конструкції головного ущільнювача реактора та роботу в рамках проєктних, позапроєктних та відновлення допроєктних критеріїв його експлуатації, зокрема про дослідження на фізичній моделі ущільнювача та розрахунки. Це дозволило встановити критерії застосування відмінного від проєктного діаметра ущільнюючого дроту для забезпечення герметичності головного ущільнювача реактора під час його позапроєктної експлуатації. Цей підхід реалізовано для енергоблоків №3 та4 Рівненської АЕС та №1 і 2 Хмельницької АЕС. 

АЕС