Термін експлуатації нестабільних будівельних конструкцій об'єкта «Укриття» продовжено на 6 років. Регулятор вніс зміни у ліцензію – ЧАЕС

06.12.2023
Фото: ЧАЕС
Наприкінці листопада ЧАЕС отримала оригінал ліцензії, що дає підприємству право здійснювати діяльність з переробки та зберігання радіоактивних відходів, які існують та утворюються під час перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Про це днями повідомила прес-служба підприємства.
До ліцензії було внесено зміни, які стосуються перенесення термінів виконання низки робіт на комплексі Новий безпечний конфайнмент-об'єкт «Укриття». Зокрема, мова йде про продовження терміну експлуатації нестабільних будівельних конструкцій об'єкта «Укриття» ще на 6 років — до 2029. А також про розробку нового проєкту демонтажу нестабільних конструкцій до 2025 року і виконання демонтажу нестабільних конструкцій до 31 жовтня 2029 року.
ЧАЕС нагадує, що об'єкт «Укриття» було побудовано за 206 діб. Швидкі темпи його спорудження та надзвичайне радіоактивне навантаження на будівельний персонал призвели до появи конструктивних недоліків. По своїй суті цей об'єкт — це поєднання «старих» конструкцій зруйнованого енергоблока №4, на які спираються «нові» конструкції «Укриття».
Фактично вже на момент прийняття «Укриття» у технічну експлуатацію було зрозуміло, що зведений об’єкт є лише тимчасовим розв'язанням проблеми, і на часі розробка проєкту нового об'єкту (зараз відомого як Новий безпечний конфайнмент), який надійно ізолює епіцентр Чорнобильської катастрофи від навколишнього середовища, а також дасть змогу розібрати хитке «Укриття». Цим питанням, зокрема, займався більшу частину свого професійного життя колишній директор об’єкту «Укриття» Валентин Купний.
Згідно з попередньою редакцією ліцензії, демонтаж нестабільних конструкцій мав завершитися 31 жовтня 2023 року. Однак, з низки об'єктивних причин (незабезпечення своєчасного повного та стабільного фінансування робіт, поширення COVID-19, повномасштабна війна росії проти України, включаючи окупацію майданчика станції у лютому-березні 2022) ЧАЕС не змогла виконати ці роботи.
У зв'язку з цим ЧАЕС та залучені підрядні організації провели додаткове обстеження будівельних конструкцій, розрахунки на стійкість та опорну здатність конструкцій. Технічні звіти за результатами цих робіт лягли в основу обґрунтування продовження експлуатації об'єкта «Укриття». На основі обґрунтування Державна інспекція ядерного регулювання України прийняла рішення дозволити зміни у ліцензію.

Нагадаємо, на останньому засіданні Колегія Держатомрегулювання запропонувала ЧАЕС невідкладно впровадити додаткові заходи з посиленого контролю стану локалізуючої споруди об’єкта «Укриття». У постанові Колегії зазначено, що ДАЗВ та ЧАЕС мають забезпечити проєктування та початок реалізації робіт з демонтажу нестабільних конструкцій у термін до 31.10.2025. Водночас необхідно розробити та впровадити заходи з додаткової стабілізації окремих конструкцій об’єкта «Укриття», зокрема, у разі, якщо демонтажні роботи розпочнуться після 31.10.2025. Держатомрегулювання повідомило, що встановить відповідні умови у діючій ліцензії ДСП ЧАЕС на експлуатацію комплексу Нового безпечного конфайнмента та об’єкта «Укриття». 

Зняття з експлуатації