Holtec International подвоїла потужність свого модульного реактора. Замість SMR-160 вже йдеться про SMR-300

05.12.2023
Фото: Holtec International
Holtec International, власник нині закритої атомної електростанції Palisades, оголосила про плани будівництва двох малих модульних реакторів на цьому майданчику. У заяві американської компанії вже не йдеться про SMR-160, ключовою характеристикою якого була природня циркуляція теплоносія. У Мічігані, як втім і на закритій АЕС Oyster Creek в Нью-Джерсі, Holtec International планує звести вже SMR-300. Слід зазначити, що й у пропозиції для України вже значиться 300 мегаватна реакторна установка.
Представник Holtec Патрік О'Брайен каже, що ці 300-мегаватні ММР стануть доповненням до 800-мегаватного реактора PWR АЕС Палісейдс, якщо його дозволять знову відкрити.
«Є переваги в тому, щоб спробувати розмістити ці типи реакторів на майдачику, який вже використовувався для ядерної енергетики в минулому, - сказав О'Брайен. - Очевидно, що громада вже знайома з ядерною енергетикою, тому є багато переваг у тому, щоб розмістити їх у регіоні, який вже розуміє ядерний процес і ядерну енергетику».
За словами О'Брайена, Holtec розраховує подати заявку на отримання дозволу на будівництво двох SMR-300 у 2026 році, а завершити будівництво планує в середині 2030 року.

Нагадаємо, у жовтні американська компанія Holtec International заявила, що подала заявку до Комісії ядерного регулювання США (NRC), щоб розпочати процес отримання федерального дозволу на експлуатацію АЕС Palisades. Реактор був виведений з експлуатації попереднім власником – компанією Entergy у травні 2022 року та розвантажений. Його продаж була завершена у червні 2022 року, і тоді ж Holtec оголосила, що подає заявку на федеральне фінансування для перезапуску станції. 

Нове будівництво