Уряд канадської провінції Саскачеван фінансує перший мікрореактор eVinci™. Тим часом Westinghouse завершила придбання іспанської Tecnatom

29.11.2023
У понеділок, 27 листопада, прем'єр-міністр канадської провінції Саскачеван Скотт Мо оголосив про виділення 80 мільйонів доларів Науково-дослідній раді Саскачевану (SRC) для продовження будівництва мікрореактора eVinci™ в Саскачевані. SRC застосує дослідження та знання, отримані під час ліцензування та розгортання першого мікрореактора для підтримки ядерної промисловості Саскачевану, щоб краще зрозуміти цей тип технології та потенціал для майбутніх мікрореакторних проєктів у провінції.
«Цей проєкт має можливість стати трансформаційним для нашої економіки, промисловості та громад, - зазначив Мо. - Мікрореактори забезпечують індивідуальне рішення для задоволення унікальних енергетичних потреб Саскачевану».
«Наша мета полягає в тому, щоб побачити перший мікрореактор eVinci™ в промисловому застосуванні й закласти основу для багатьох інших проєктів в майбутньому», - зауважив президент і головний виконавчий директор SRC Майк Крабтрі (Mike Crabtree). 
Мікрореактор eVinci™ буде побудований компанією Westinghouse Electric Company. Очікується, що за умови дотримання ліцензійних і регуляторних вимог він буде введений в експлуатацію до 2029 року. Місце розташування реактора буде визначено в міру просування проекту через регуляторні процеси. Навколишня інфраструктура менш ніж на дві третини менша за розмір хокейного майданчика. eVinci™ класифікується як мікрореактор, здатний виробляти п'ять мегават електроенергії, понад 13 мегават теплової енергії або працювати в режимі комбінованого виробництва теплової та електричної енергії.
«Компанія Westinghouse пишається співпрацею з командою SRC над цим життєво важливим проектом, а також підтримкою з боку прем'єр-міністра Мо та уряду Саскачевану», - зазначив президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман. За його словами, "технологія eVinci™ ідеально підходить для Саскачевану, оскільки вони повністю транспортабельні. Вона також забезпечує безвуглецеву електроенергію та тепло, не використовує воду і може бути повністю вивезена з майданчика після безперервної роботи протягом восьми років або більше».
SRC є другою за величиною науково-дослідницькою та технологічною організацією Канади. Маючи майже 350 співробітників, 232 мільйони доларів річного доходу і 76 років досвіду, SRC надає послуги і продукти 1600 клієнтам у 22 країнах світу. SRC безпечно експлуатувала ядерний дослідницький реактор SLOWPOKE-2 протягом 38 років до його виведення з експлуатації у 2021 році.
Слід зазначити, що сьогодні компанія Westinghouse Electric оголосила про повне придбання давнього партнера іспанської Tecnatom у компанії Endesa після отримання всіх регуляторних дозволів. Разом Westinghouse та Tecnatom продовжать надавати важливі послуги іспанській ядерній галузі та її глобальній базі клієнтів.
Westinghouse придбала 50% Tecnatom у 2021 році та керувала компанією спільно з Endesa. З того часу Westinghouse та Tecnatom успішно співпрацюють у підтримці проєктів та комерційних можливостей, зокрема у сфері інспекційних послуг, навчання та цифрових рішень. Придбавши решту 50%, Westinghouse зможе повністю інтегрувати ресурси, можливості та продукти Tecnatom у Westinghouse, щоб краще обслуговувати встановлений парк ядерних операторів та можливості нового будівництва в усьому світі.

Tecnatom - іспанська інжинірингова та цифрова компанія, яка надає послуги для ядерного сектору з 1957 року. Це світовий лідер у галузі неруйнівного контролю для ядерної та аерокосмічної промисловості. Tecnatom є унікальним провайдером цифрового навчання. Він пропонуватиме тренажери БЩУ та цифрові продукти на підтримку розгортання технології AP1000® у всьому світі. 

Крім того, днями Westinghouse Electric оголосила про підвищення кредитних рейтингів від Moody's Investors Service та Fitch Ratings, а також про перегляд позитивного прогнозу від S&P Global. За інформацією компанії, кредитні агентства відзначили сильну конкурентну позицію Westinghouse, зростання портфеля замовлень, показники EBITDA та сприятливу кон'юнктуру в галузі при підвищенні рейтингів. Moody's підвищило корпоративний рейтинг компанії з B2 до B1. Fitch Ratings підвищило рейтинг дефолту емітента компанії з B до B+. S&P Global Ratings підтвердило кредитний рейтинг емітента Westinghouse на рівні B та змінило прогноз зі стабільного на позитивний.  

Нове будівництво