Інститут ядерних досліджень отримає для випробувань зразки-свідки з енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС

27.11.2023
Фото: ПАЕС
Інститут ядерних досліджень Національної академії наук України проведе випробування зразків-свідків металу корпусу реактора енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС до жовтня наступного року. Інформація про це міститься у системі Prozorro.
Випробування опромінених зразків-свідків буде проводитися всередині «гарячих» камер з використанням дистанційного обладнання та маніпуляторів.
В Інституті ядерних досліджень НАН України розроблено методику дозиметрії корпусів за результатами випробувань зразків-свідків, виготовлених з металу, ідентичного матеріалу корпусів реакторів.
Ця методика стала основою системи   моніторингу   радіаційного навантаження корпусів реакторів, яку впроваджено на більшості енергоблоків АЕС України з реакторами ВВЕР-1000 завдяки тому, що вона   дозволяє   одержувати   дані, необхідні для перенесення результатів випробувань опромінених зразків-свідків безпосередньо на метал корпусів реакторів.

ІЯД є єдиною установою в Україні, яка має атестовану лабораторію «гарячих» камер, де виконуються роботи із опроміненими матеріалами. 

АЕС