Підсумки тижня. Pôlenergie звернула увагу на французькі мікрореактори, в Осло регулятори обговорили радіологічний захист

26.11.2023

 Минулий ядерний тиждень приніс пожвавлення у лави розробників мікрореакторів. Французька Naarea підписала угоду з польською Pôlenergie, в рамках якої займеться ТЕО для свого рідинносольового мікрореактора XSMR. У такий спосіб планується вивчити економічну доцільність використання мікрореакторів задля декарбонізації індустріальних об’єктів. Детальніше про це читайте у традиційному тижневому огляді експерта з енергетики Владислава Онуфрея.

Про що спілкувалися регулятори на семінарі OECD Nuclear Energy Agency

OECD Nuclear Energy Agency провела триденний семінар в Осло (Норвегія), спільно з Норвезьким агентством з радіаційної та ядерної безпеки (DSA).
Семінар зібрав близько 130 учасників, серед яких регулятори, міжнародні організації та технічний персонал, щоб обговорити тему експлуатації ядерних об’єктів за сприяння та участі Державної інспекції ядерного регулювання України, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки та інших українських організацій. Спираючись на думки Комітету NEA з радіологічного захисту та охорони здоров’я (CRPPH) та існуючу спільну співпрацю між Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ) та Норвезьким управлінням з радіаційної та ядерної безпеки (DSA), цей семінар був спрямований на розгляд перспективних питань радіологічного захисту в контексті збройного конфлікту, включаючи потенційні радіологічні надзвичайні ситуації, спричинені війною, завданою ядерним і радіологічним об’єктам. Конкретними цілями були:
  • обмін досвідом українських та інших національних регуляторів, а також відповідних міжнародних організацій та асоціацій щодо оперативного управління та регулювання радіологічного захисту та охорони здоров’я під час та після збройного конфлікту;
  • визначення проблеми підтримки або відновлення радіаційної безпеки, включаючи залучення різних зацікавлених сторін і врахування всіх небезпек, а також застосування стандартної готовності до надзвичайних ситуацій, дій реагування під час війни та стратегій відновлення після конфлікту;
  • розроблення пропозицій щодо подальшого міжнародного співробітництва в цій сфері, розгляд як адаптувати нормативну базу та практику радіологічного захисту працівників, населення та навколишнього середовища під час війни, беручи до уваги виклики та ризики, пов’язані зі збройним конфліктом.

Naarea та Pôlenergie підписали угоду про партнерство з мікрореаторів

Naarea та Pôlenergie оголосили 22 листопада про підписання угоди про партнерство, спрямованої на інтеграцію ядерних мікрореакторів у плани декарбонізації галузей і територій. Naarea – французька компанія, що розробляє ядерний рідинносольовий мікрореактор eXtra Small Modular Reactor (XSMR), на даний момент знаходиться в пошуку територій та галузей, придатних для розгортання технології постачання електроенергії та тепла. Розробники роблять ставку на замикання ядерного паливного циклу, стверджуючи, що проєкт реактора XSMR дасть змогу «використовувати паливний потенціал відпрацьованих ядерних матеріалів, а також торію», наголошуючи, що нинішні накопичені запаси цих матеріалів забезпечать енергетичні потреби людства на тисячі років. За їхніми словами, надкомпактні розміри реактора і відсутність необхідності його підключення до централізованих електромереж дадуть змогу забезпечити широке застосування XSMR у важкодоступних районах, а також на транспортних установках.
Укладена угода передбачає розробку техніко-економічних обґрунтувань шляхом обміну вхідними даними, необхідними для кваліфікації проєктів впровадження мікрореакторів на території Франції та Польщі. Naarea заявила, що завдяки партнерству з Pôlenergie через кілька місяців після завершення першої віхи свого цифрового близнюка та перших випробувань входить у фазу попередньої комерціалізації та аналізу впровадження свого мікрореактора у промисловому виробництві. Компанія в першу чергу націлена на найбільш енергоємних виробників, розташованих у регіонах, де представлено найбільше галузей промисловості з високими викидами CO2.
Фактично, співпраця двох компаній має за мету вивчити економічну доцільність використання мікрореакторів на шляху до декарбонізації індустріальних об’єктів. Польща до 2030 року має високий попит на низьковуглецеві рішення, які зможуть вплинути на обсяги викидів власної промисловості та енергетичного комплексу.
Нагадаємо, влітку Naarea та Newcleo стали першими переможцями конкурсу пропозицій щодо інноваційних реакторів у рамках плану «Франція 2030», які отримали 25 млн євро від Міністерства енергетики Франції.

Переваги енергетики Швейцарії на відміну від Німеччини

Поточні проблеми в європейському енергопостачанні, зокрема обмежена доступність газу, мають далекосяжні наслідки для цін на енергоносії та безпеку постачання. У цьому контексті варто уважніше придивитися до енергетичної політики та інфраструктури двох значущих країн Європи: Німеччини та Швейцарії. Швейцарія успішно покладається на широкий спектр джерел енергії, причому гідроенергетика та атомна генерація відіграє вирішальну роль у виробництві первинної енергії. На противагу цьому, Німеччина більше залежить від імпорту газу, що призводить до проблем в умовах нинішніх труднощів із постачанням газу.
Швейцарія сформулювала чітке бачення майбутнього своєї енергетичної політики, прийнявши Енергетичну стратегію до 2050 року. Основна увага приділяється відновлюваним джерелам енергії та збереженню атомної частки, особливо геотермальній енергетиці, та підвищенню енергоефективності. На противагу цьому, Німеччина бореться з реструктуризацією свого енергетичного балансу, особливо після поступової відмови від атомної енергетики. Незважаючи на виклики, пов'язані з війною в Україні, Швейцарія зберегла надзвичайну стабільність цін на енергоносії. Для порівняння, ціни на енергоносії в Німеччині значно зросли через сильну залежність від імпорту газу та поточні геополітичні події. До слова швейцарські ціни виявилися більш стійкими завдяки атомній генерації.
Швейцарія імпортує значну частину своїх енергоносіїв, але її залежність від імпорту газу нижча порівняно з Німеччиною. Це забезпечує Швейцарії більшу гнучкість і більш стабільну позицію в часи геополітичної невизначеності. Швейцарія активно приділяє увагу енергоефективності, скоротивши викиди CO2 на душу населення приблизно на 21% за останні десять років.
Огляд підготував Владислав Онуфрей

Нове будівництво