Ґроссі продовжує підігравати росіянам, інформуючи світ про стан та загрози окупованої ЗАЕС. Що він (не) згадав, виступаючи перед Радою керуючих МАГАТЕ

22.11.2023
З учорашнього дня реактор енергоблока №5 Запорізької АЕС переводиться зі стану гарячого зупину у холодний з метою визначення причини виявлення бору в контурі охолодження. Лише 4-й енергоблок залишається у стані гарячий зупин для виробництва пари і тепла. Про це повідомив сьогодні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі.
За його інформацією, після холодного зупину будуть проведені тести, щоб визначити, чому у вторинному контурі охолодження одного з парогенераторів енергоблоку виявлено низький рівень бору.
ЗАЕС поінформувала місію МАГАТЕ, що концентрація бору у відповідному контурі охолодження залишається нижче меж, дозволених його технічними характеристиками. За даними окупантів та/чи колаборантів, на які посилається Ґроссі, радіоактивності у другому контурі охолодження не виявлено. Для підтримки ядерної безпеки в теплоносії першого контуру використовується борована вода.
Керівництво ЗАЕС вирішило перевести енергоблок у холодний зупин після того, як 17 листопада запрацювала одна з трьох дизельних котелень потужністю 17,4 МВт, розташованих за межами майданчика.
ЗАЕС утримувала реакторні блоки №4 і №5 у стані «гарячого зупину» всупереч рішенню Держатомрегулювання про обмеження експлуатації всіх шести енергоблоків ЗАЕС до стану холодної зупинки, констатує Ґроссі, вказуючи, що блоки працюють для вироблення тепла та пари що нібито потрібні на майданчику ЗАЕС та обігріву жителів Енергодара.
Він також інформує, що окремо експерти МАГАТЕ на майданчику продовжують збирати інформацію, щоб повністю зрозуміти причину події, що сталася минулого тижня, в результаті якої 6-й енергоблок був знеструмлений і протягом 90 хвилин працював на дизель-генераторі.
Й із позитивним забарвленням додає, що цього тижня команду МАГАТЕ запросили спостерігати за плановими протиаварійними навчаннями ЗАЕС. Гендиректор МАГАТЕ нагадує, що минулого тижня місія МАГАТЕ спостерігала за аварійними навчаннями на Рівненській АЕС та констатує, що сьогодні інша місія спостерігала за аварійними навчаннями на Заводі з переробки радіоактивних рідких відходів, що знаходиться у Зоні відчудження. Без уточнень про окуповану внаслідок військових дій ЗАЕС таке згадування в одному ряду вкотре діями МАГАТЕ легітимізує дії російських окупантів.
Відтак не дивує, що у своїй промові перед Радою керуючих МАГАТЕ, перераховуючи напрями очолюваного ним агентства, Рафаель Ґроссі згадав війну в Україні лише після продовольчої безпеки, відкриття онкологічних центрів «Промені надії», застосування радіаційних технологій у переробці пластмас, просування програми комплексних дій з боротьби з зоонозними захворюваннями ZODIAC, підписання контракту на будівництво нових теплиць для прикладних ядерних лабораторій Агентства у Зайберсдорфі, допомоги медичним обладнанням для постраждалих від землетрусу у Сирії та Туреччині, участі у конференціях.
Хоча ні, якраз війну він і не згадав. У своїй доповіді Ґроссі лише констатував, що ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається складною: шість із семи засад безпеки повністю або частково скомпрометовані. «Проблеми, пов'язані з укомплектуванням персоналу на майданчику, проведенням регулярного технічного обслуговування та спеціальних заходів, вжитих для забезпечення стабільного постачання охолоджувальної води, створюють постійні та значні ризики для ядерної та фізичної безпеки ЗАЕС», - перерахував він.
Водночас Ґроссі повідомив, що він не бачить ознак недотримання п'яти конкретних принципів на ЗАЕС, хоча через неможливість своєчасного та необмеженого доступу експертів місії МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС, за його словами Агентство нездатно «повністю підтвердити, що всі п'ять конкретних принципів постійно дотримуються». Але попри це він все одно побачив «позитивну динаміку» в цьому питанні.

Інших занепокоєнь діями росіян (до речі він жодного разу не використав слово «росія» у своїй доповіді) у пана Ґроссі немає. 

Компанії