Енергоатом замовив у Westinghouse технічний аналіз, аби визначитися в кого купувати реакторну установку для енергоблоків №№3,4 ХАЕС

21.11.2023
Westinghouse Electric Sweden виконає технічний аналіз варіантів завершення будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС на основі досвіду компанії Westinghouse у галузі реакторних технологій. Про це повідомляється у системі Prozorro, де оприлюднено контракт на виконання першого етапу технічного аналізу.
Як зазначається в обґрунтуванні, в рамках роботи має бути проведена оцінка можливості отримання реакторних установок у інших постачальників та оцінена потенційна можливість їхньої роботи із завантаженням ядерного палива та впровадження систем внутрішньореакторного контролю виробництва компанії Westinghouse.
У підписаному 7 листопада договорі зазначено, що мета вказаних послуг це забезпечення ефективності та якості процесу завершення будівництва енергобоків №№3,4 ХАЕС шляхом застосування новітніх технологій Westinghouse з дотриманням сучасних світових вимог щодо безпеки та техніко-економічних характеристик об’єкта.
Для цього Westinghouse має виявити критичні технічні проблеми, надати пропозиції про залучення альтернативних постачальників основного обладнання реакторної установки; виявити критичні технічні проблеми та надати пропозиції про залучення альтернативних постачальників основного обладнання турбінного відділення, генератора, АСУТП тощо; визначити технічні параметри об’єкта, склад і конфігурацію технічного обладнання, а також розробити об’ємно-планувальні рішення.
Ці результати НАЕК «Енергоатом» планує використати при формуванні вихідних даних для коригування  наявної проєктно-кошторисної документації.
На першому етапі, в рамках даного договору, буде виконана оцінка варіантів закупівлі комплектного реактора та попередня оцінка відповідних будівельних конструкцій.
Наступними етапами планується оцінити варіанти закупівлі парогенеруючої установки і турбінного острову, а також визначити обсяг необхідних заходів з підвищення безпеки. Останнім етапом має стати розробка концептуального проєкту енергоблока №3 ХАЕС.
Як йдеться у технічній специфікації до договору, на першому етапі має бути проаналізований поточний стан реакторної будівлі енергоблоку №3 ХАЕС (на основі наданих звітів), проведено детальне обстеження зон реакторної будівлі для оцінки стану та обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт. Після чого має бути зроблена оцінка можливості реалізації двох потенційних стратегій закупівлі: отримання реакторної установки В-466Б, що зберігається на майданчику АЕС Белене, або реактора В-320 від  Škodа JS.
Відповідно, у разі використання болгарського обладнання у перший етап робіт включена оцінка можливості інтеграції комплектного реактора в існуючий проєкт ХАЕС у частині будівельних конструкцій та сумісності системи та формування попереднього висновку. А у разі закупівлі реакторної установки чеського виробництва передбачено в разі юридичної можливості взаємодії між Westinghouse та Škodа JS проведення попередніх переговорів про готовність чеської компанії до участі у потенційному проєкті.

Технічний аналіз заплановано завершити у 2024 році. 

Нове будівництво