Представник EDF у Чехії про реалістичність європейських ядерних намірів

20.11.2023
Тендер на добудову п'ятого енергоблоку АЕС Дуковани вийшов на наступний етап. Як повідомлялося, три учасники тендеру - французька EDF, американська Westinghouse та південнокорейська KHNP - подали зобов'язуючі пропозиції наприкінці жовтня. Протягом лютого вони повинні передати документи для прийняття рішення урядом, яке буде включати оцінку та ранжування всіх параметрів. Потім уряд матиме п'ятдесят днів на прийняття рішення. Голова чеської філії EDF Nuclear Czechia Роман Здебор, який понад 20 років пропрацював на Škodа JS, у інтерв’ю Forbes розповідає, зокрема, про пропозиції та перспективи французької компанії в Чехії. 
Чи є чеський тендер специфічним з точки зору EDF?
Специфічний тому, що він фактично єдиний. В інших країнах світу, де будуються нові атомні електростанції, наприклад, у Великій Британії чи Угорщині, все вирішується міжурядовими угодами. З точки зору чеського уряду, однак, ця специфіка є непоганим варіантом, оскільки дає певний ступінь свободи у прийнятті рішень. Коротше кажучи, вона має свої переваги і недоліки.
А з вашої точки зору, чи не є тендерна форма складнішою для вас?
Звичайно, нам було б простіше мати міжурядову угоду, але EDF сприймає це як новий досвід. Не можна сказати, що це зовсім інша, незнайома ситуація. У нас була команда з двохсот людей, які працювали над заявкою, що показує, наскільки вона важлива для нас. Ми надали їй найвищий пріоритет.
У цьому контексті, чи не було б для вас краще, якби держава володіла ČEZ Group на 100%?
Можливо, ви запитуєте саме тому, що EDF зараз належить державі - насправді, вона і ČEZ дуже схожі у багатьох відношеннях. Обидві групи є лідерами у себе вдома, коли мова йде про експлуатацію електростанцій, вони мають багаторічний досвід експлуатації найбільших атомних електростанцій в країні, тільки EDF додатково проекєує і постачає електростанції.
Це моя особиста думка, але я не думаю, що якби ČEZ на 100% належала державі, для нас це було б революційно інакше, ніж зараз.
Скільки сторінок має ваша пропозиція в тендері на добудову ядерних блоків у Чехії?
Ми говоримо про одиниці тисяч. Зміст відповідає тому, що визначила ČEZ, тобто, зобов'язуюча пропозиція щодо будівництва одного блоку на майданчику АЕС Дуковани та опціон на будівництво ще трьох блоків у Чехії. Технічна та комерційна частина включена.
Ми дуже впевнені - і тому готуємося до майбутнього будівництва з постачальниками, а також хочемо відкрити їм двері для будівництва нових атомних електростанцій у Франції. Там вже ведеться будівництво шести нових енергоблоків, а також є варіанти будівництва ще восьми в майбутньому.
Чи є будівництво всіх нових атомних електростанцій, які зараз заплановані в Європі, взагалі реалістичним з точки зору потужності?
Якщо порахувати, то зараз в Європі заплановано десятки нових ядерних реакторів, незалежно від технології. Планується будівництво у Швеції, Великій Британії, Польщі та Болгарії. Тож проблема потужності буде не чеською, не французькою, а в буквальному сенсі європейською.
Нам знадобиться до 5 000 людей на один реактор.
У Франції це саме те, що обговорюється. Зокрема, французька група інтересів виробників енергії GIFEN проаналізувала, що це означає для них. Навіть з інших аналізів країна дійшла висновку, що для того, щоб навіть впоратися з планом будівництва електростанцій у наступному десятилітті, потрібно щороку наймати по десять тисяч людей. Це сто тисяч людей на десятиліття, величезна кількість.
А скільки потрібно Чеській Республіці, щоб впоратися зі своїм планом?
Я бачу з презентацій та аналізів, що нам знадобиться, можливо, до п'яти тисяч людей на один реактор. Але я думаю, що ця оцінка є заниженою. Потрібно враховувати не лише прямих постачальників, але й непрямих субпідрядників - навіть Франція розраховує на них у своїх прогнозах.
І як ви вважаєте, чи реально вкластися в такі цифри?
Абсолютно. Фундація робить свій внесок в основному через підтримку освітніх програм, наприклад, допомагаючи чеським студентам проходити стажування або продовжувати освіту безпосередньо у Франції. Йдеться про десятки студентів, у майбутньому їх можуть бути сотні. Якщо є бажання співпрацювати, ми можемо це зробити.
Щодо співпраці з чеськими компаніями, в минулому говорилося, що шістдесят п'ять відсотків тендеру дістанеться їм?
Я особисто такого не говорив. І скільки це буде насправді, зараз дуже важко сказати. Однак, якщо навести конкретний приклад, EDF зараз будує два блоки на британській атомній електростанції Hinkley Point C - і там шістдесят чотири відсотки вартості контракту виконують британські компанії.
EDF каже, що ми хочемо бути французами у Франції, британцями у Великій Британії, і немає жодних причин не бути чехами в Чеській Республіці. Тож якщо ми застосуємо ту ж саму модель тут, то, безумовно, зможемо наблизитися до цієї цифри. Досвід можна переносити.
Чи доведеться наймати людей і компанії за межами Європи?
Я думаю, що всі на це розраховують. Я думаю, що ми повинні дивитися за межі Європейського Союзу. Але є і низка інших європейських країн: наприклад, Україна, де зараз, очевидно, складно через війну. Є також країни, які мають досвід роботи з ядерною енергією, наприклад, Болгарія чи Румунія.
Ціла низка подібних країн може запропонувати кваліфіковану робочу силу, просто це не є нинішнім пріоритетом. Наш пріоритет - подивитися в першу чергу на Чехію і почати будувати там необхідні потужності.
Ми говоримо про будівництво однієї установки. Чи могли б ми будувати більше одного енергоблока за один раз?
Чеській Республіці знадобиться більше ядерних блоків хоча б тому, що вони стануть природною заміною для існуючих. Коли АЕС Дуковани досягне кінця свого терміну експлуатації, він вже пройде дві третини шляху, навіть якщо ми додамо можливість продовження терміну експлуатації.
З цієї точки зору логічно, що Чехії було б вигідніше розглянути можливість будівництва кількох енергоблоків, ніж одного. Навіть уряд заявив, що в інтересах Чехії побудувати кілька енергоблоків одночасно. І, звичайно, це в наших інтересах, просто тому, що це більший контракт, який є кращим з точки зору оптимізації проекту та його витрат.
Це принесе економію?
Це також краще з точки зору мотивації всього ланцюжка поставок. Коли у вас є один блок, ви акумулюєте всі ризики в цьому блоці, і вам доводиться відображати всі витрати, пов'язані з кваліфікацією постачальника, матеріалами і так далі, в його ціні. Але коли у вас кілька блоків, ви розподіляєте витрати на одиницю продукції на більшу кількість. І економія може бути значною.
Наскільки значною?
Я не хочу сказати, що один блок коштуватиме стільки-то, а якщо ми побудуємо більше, то це буде на стільки-то відсотків дешевше. Але, знову ж таки, на прикладі Хінклі Пойнт С, завдяки будівництву більшої кількості блоків, економія на деяких частинах будівництва склала до тридцяти відсотків у часі або в загальній вартості.
Отже, повернемося до початкового питання: чи змогли б ми побудувати більше енергоблоків одночасно?
Ви потрапили прямо в ціль. Планується, що перші два блоки будуть побудовані на першому етапі, а потім, з часом, ми почнемо готувати майданчик на наступному місці, тобто в Темеліні. І в той момент, коли ми закінчимо будівництво перших блоків або будемо знати, що воно вже на просунутій стадії, почнеться будівництво наступного блоку.
Але я не кажу нічого революційного; кожен, хто будує, наприклад, два будинки, поводився б так само.
У Хінклі-Пойнті будівництво з часом дорожчає. Як ви вважаєте, яка ймовірність того, що це станеться тут? Просто через інфляцію...
Безумовно, потрібно враховувати, що ціна грошей з часом зміниться, що можуть відбутися зміни, наприклад, у чеському законодавстві, або що інвестор може вирішити змінити рішення якимось чином, який здасться йому кращим під час будівництва. Все це, звичайно, вплине на остаточну ціну.
Ніколи не можна виключити, що ціна не зміниться. Однак, якщо умови не зміняться фундаментально, ми, як компанія EDF, повинні бути в змозі виконати те, що ми висунули в нашій пропозиції.
Міністр промисловості і торгівлі Юзеф Сікель дав зрозуміти, що він не погодиться на ціну в двісті євро за мегават-годину. Чи доведеться йому знизити свої вимоги?
Це буде питанням майбутніх переговорів. Якщо нас оберуть пріоритетним постачальником, то у нас буде близько року на переговори з урядом щодо остаточної форми контракту. Обидві сторони будуть шукати компроміс, але все це ще попереду.
EDF звикла будувати реактори EPR потужністю 1600 мегават. У Чехії вам довелося модифікувати його до менших 1200...
Але технологія та ж сама. Тож немає жодних проблем, це фактично зменшена версія. І завжди краще зробити щось менше, ніж навпаки. Сам реактор є модифікацією реактора, вже ліцензованого у Франції та багатьох інших країнах. EDF просто розширив портфель реакторів для тих країн, які з різних причин не можуть дозволити собі більш потужні реактори.
Чеська Республіка також розраховує на малі модульні реактори в своєму енергетичному секторі. Це тема для вас?
Це величезна тема. Моїм головним обов'язком для EDF в Чеській Республіці на даний момент є, звичайно, проведення поточного тендеру. Але поряд з цим, модульні реактори є не менш важливою відповідальністю.
Зокрема, ČEZ планує побудувати тестовий модульний реактор на майданчику в Темеліні. Ви підтримуєте з ними зв'язок?
Так, ми спілкуємося. Ми перебуваємо в тісному контакті з командою Сільвани Жироткової, яка відповідає за них в ČEZ. Ми інформуємо компанію про хід розробки нашого модульного реактора під назвою Nuward, де EDF розпочала так звану фазу попередньої кваліфікації.
Це означає, що ми успішно завершили концептуальне проєктування реактора - у нас є базовий нарис того, як він буде виглядати. І зараз розпочалася робота над базовим проектом.
Коли очікується початок будівництва?
Якщо все піде за планом, то маємо розпочати будівництво першого ММР у Франції у 2030 році. Насправді, країна має чіткий план, якого вона дотримується. Це призвело до створення дочірньої компанії в рамках EDF, Nuward, до якої були прийняті на роботу експерти, що займаються виключно розробкою нашої модульної станції.
Скільки часу знадобиться на його будівництво?
Близько п'яти років, щоб у 2035 році вона могла почати виробляти електроенергію у Франції, а коли це буде доведено там, ми підемо в інші країни. Ми хочемо побудувати і продати не французьке рішення, а загальноєвропейське.
Тому ми залучаємо міжнародну групу експертів, включаючи, наприклад, чеських експертів з Řež, а також державні установи, в тому числі Чеське державне управління з ядерної безпеки, до оцінки підготовки реактора. Всі вони беруть участь у коментуванні документації або попередньої оцінки безпеки реактора. Для нас це означає цінний зворотній зв'язок.
Ви сказали, що зменшувати масштаби завжди легше. Чому розробка модулів займає так багато часу?
В даному випадку ви не зменшуєте великий реактор, але у вас інші проєктні припущення і дещо інші технічні рішення. Тож це не масштабування, а зовсім інший проєкт.
У модульних реакторах величезна увага приділяється безпеці і більша увага приділяється компактності. В ідеалі, вони повинні бути виготовлені на заводі, потім просто завантажені і перевезені на майданчик, де ви встановлюєте реактор, привозите турбіну, підключаєте його до електромережі і запускаєте.
А модульна розробка буде працювати? Поки що вони є тим уявним породженням, про яке світ говорить, але ще не бачив...
Я дивлюся на це з оптимізмом. Особливо, коли я дивлюся на те, як до модульних реакторів підходять, зокрема, у Франції, і як там поки що все йде за планом. На мою думку, за ними наше майбутнє, тому що в Чехії нам потрібно займатися заміщенням вугілля і газу, теплових електростанцій.
Існує також дискусія щодо економіки модульних реакторів, чи не будуть вони дорожчими за великі реактори, і чи не будуть через це інвестори прагнути будувати більші блоки?
Саме тут має допомогти модульність. Якщо вони почнуть будуватися серійно, то витрати повинні знизитися до розумної межі - але нам дійсно знадобиться масове виробництво. Саме тому, зрештою, виникла ідея, що ми повинні спробувати створити спільний європейський реактор, в якому ми всі будемо брати участь.

Джерело: Forbes 

Нове будівництво