Окупанти продовжують шантажувати світ безпекою ЗАЕС. Енергоблоки мають бути переведені у холодний зупин

16.11.2023
Фото: НАЕК "Енергоатом"

 На енергоблоці № 5 Запорізької АЕС продовжується витік реагентів з першого контуру в другий, це спричинили злочинні дії російських окупантів.

Про це повідомив сьогодні оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом».
Унаслідок переведення — в порушення умов ліцензії Держатомрегулювання та вимог Енергоатома — 5-го енергоблока тимчасово окупованої ЗАЕС у «гарячий» стан стався інцидент з витоком реагентів із першого контура реактора в другий, - повідомила компанія. Попри наявні порушення окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан «холодного зупину», використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції, — йдеться у інформповідомленні НАЕК «Енергоатом».
Реакція МАГАТЕ на ситуацію на ЗАЕС відсутня.
Сьогодні вранці компанія повідомила, що 14 листопада 2023 року через некомпетентність російських загарбників та працівників Росатома стався частковий блекаут – відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин.
«У цей час окупаційне керівництво станції зʼясовувало причини знеструмлення та вирішувало, що робити з наслідками, до яких призвели своїми некомпетентними діями», - повідомила компанія.
НАЕК «Енергоатом» вкотре наголосив, що Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора, бо лише так гарантуватиметься дотримання ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.
Нагадаємо, відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані «холодний зупин». Відповідні рішення ДІЯРУ прийняла у серпні минулого року для енергоблоків №№1,2 та у червні поточного року для енергоблоків №№3-6.

АЕС