У Сеульському національному університеті з’явиться тренажер NuScale VOYGR™-12

16.11.2023
Фото: NuScale
Корпорація NuScale Power (NYSE: SMR) оголосила про відкриття першого приватного Центру дослідження енергетики NuScale (E2 Center) в Сеульському національному університеті (SNU) разом з партнерами GS Energy Corporation, Doosan Enerbility Co. Ltd. та Samsung C&T Corporation. Як перший Центр E2 в Азії, освітній навчальний центр стане інструментом розвитку робочої сили для Південної Кореї для підготовки наступного покоління передових ядерних експертів, технологів та операторів, позиціонуючи країну як регіонального лідера з розгортання малих модульних реакторів (ММР) в Азії.
Наразі оголошено про відкриття 3 таких центрів в США та одного в Європі. Окрім Сеульського національного університету Центри E2 будуть зведені у Державних університетах Айдахо та Орегону, Університеті сільського господарства та менеджменту штату Техас у Коледж-Стейшн, Політехнічному університеті Бухареста.
За інформацією NuScale, Центр E2 – це інноваційний навчальний заклад, який пропонує користувачам практичну можливість застосувати принципи ядерної науки та інженерії за допомогою змодельованих реальних сценаріїв експлуатації атомних електростанцій. Завдяки найсучаснішому комп'ютерному моделюванню відвідувачі візьмуть на себе роль операторів БЩУ на ММР-станції VOYGR™-12 потужністю 924 мегават (МВт), що працює на 12 енергетичних модулях NuScale Power Modules™, щоб дізнатися про передові можливості та функціональність технології NuScale.
Поглиблення партнерства між NuScale та лідерами корейської енергетичної галузі допоможе корейським компаніям значно розширити свої можливості у сфері ММР, що в майбутньому може призвести до експорту корейських ММР, - йдеться у спільному пресрелізі.
NuScale інформує також, що Центр E2 дублює дизайн головної диспетчерської NuScale. Інтерфейси робочих станцій дозволяють операторам БЩУ вводити набір параметрів, запускати різноманітні симульовані сценарії та спостерігати за реакцією станції на ці вхідні дані, і кожна робоча станція може переглядати стан будь-якого з 12 блоків у моделі. У тренажер E2 Center включено кілька інноваційних функцій, які є унікальними для VOYGR від NuScale. Це – бібліотека цифрових процедур і засобів автоматизації, які гарантують, що оператори виконують правильні дії на правильному блоці. А також  багаторівнева система сповіщення, яка інформує операторів про аномальні умови та надає сигнали тривоги, застереження та повідомлення. Використовуючи повністю автоматизовані послідовності, оператори можуть змінювати потужність і керувати вибраним обладнанням. Інтегровані аварійні процедури графічно інформують оператора про стан безпеки реактора.

Ці функції дозволяють користувачам брати участь у практичних навчаннях з підготовки операторів, вивчення дизайну інтерфейсу "людина-система", розширеної діагностики, автоматизації БЩУ, інтегрованої експлуатації атомних станцій тощо. 

Нове будівництво