МАГАТЕ поділилося інформацією про роботу ЗАЕС, що отримало від окупантів

15.11.2023

 МАГАТЕ інформує, чим займається його місія на ЗАЕС. Так, експертну місію агентства поінформували про роботи з технічного обслуговування, що проводяться останніми днями, тому наведена у заяві інформація надається зі слів окупаційного керівництва ЗАЕС, а не те, що експертна місія бачила на власні очі.

Зокрема, йдеться, що проведено випробування під тиском парогенераторів енергоблока №3, і зараз проводиться герметизація парогенераторів. На першому контурі проводиться технічне обслуговування, після чого на ньому будуть проведені остаточні гідравлічні випробування.
Найближчим часом відбудеться технічне обслуговування системи безпеки № 1 енергоблока № 6. Технічне обслуговування двох інших систем безпеки було проведено у жовтні, - повідомляє МАГАТЕ, посилаючись на окупантів.
Цього тижня мало розпочатися технічне обслуговування головних блочних трансформаторів енергоблоків №№ 1, 2 і 3 (ТО блочних трансформаторах енергоблоків №№ 4, 5 і 6 було проведено раніше).
Водночас МАГАТЕ повідомляє, що занепокоєне тим, що деякі роботи з технічного обслуговування систем безпеки реакторних установок могли бути виконані не повністю, що вимагало проведення додаткового технічного обслуговування. «Це стало очевидним у липні та серпні після того, як блок №4 був виведений у «гарячий» зупин після проведення технічного обслуговування систем безпеки. Проте після того, як у серпні 4-й енергоблок повернули у холодний зупин через витікання в одному з парогенераторів, також знадобилося додаткове технічне обслуговування для очищення теплообмінників систем безпеки енергоблоку.
«В результаті конфлікту, що триває, Запорізька атомна електростанція, найбільша атомна електростанція в Європі, не змогла підтримувати комплексну систематичну програму технічного обслуговування, особливо через скорочення досвідченого персоналу з технічного обслуговування», - зауважив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі, який забув нагадати, про те, що найбільша АЕС Європи окупована російськими загарбниками. За його словами, ядерна та фізична безпека «залишаються під загрозою тим довше, чим довше на станції зменшується кількість кваліфікованого та досвідченого персоналу».
Експертна місія МАГАТЕ продовжує здійснювати щоденні обходи ЗАЕС. 7 листопада під час візиту до головного щита управління, аварійного щита управління та електрощитової енергоблоку №3 команда експертів підтвердила, що блок перебуває в стані холодного зупину. Обхід аварійних дизель-генераторів енергоблоків №1 і №2 було проведено 8 листопада і 10 листопада відповідно. Експерти МАГАТЕ також відвідали водойму-охолоджувач і градирні ЗАЕС і підтвердили цілісність ізоляційних затворів.
Між тим, Агентство досі продовжує наголошувати, що не отримує доступ до всіх шести турбінних залів для оцінки безпеки. А 10 листопада експертам на майданчику не дозволили відвідати частину машзали енергоблоку № 1, після того, як вони отримали аналогічну відмову в доступі до машинних зал енергоблоків №1, №2 і №4 під час обходів у жовтні.
Під час обходів периметра майданчика 3 і 5 листопада місія не виявила жодних мін або вибухових речовин, у тому числі в тих місцях, де вони були виявлені раніше, - повідомило МАГАТЕ.
За межами периметру майданчика МАГАТЕ відвідало три великі резервуари для зберігання дизельного палива у сховищі. Це паливо необхідне для роботи 20 аварійних дизель-генераторів на ЗАЕС протягом щонайменше 10 днів. Сховище також використовується для постачання палива для мобільних дизельних котлів. Команда була поінформована про кількість палива в резервуарах і спостерігала за наповненням вантажівок, які доставляють дизельне паливо до мобільних котелень.
Крім того, місія МАГАТЕ хоче отримати дозвіл на спостереження за протиаварійними навчаннями на ЗАЕС, які плануються у листопаді. Безпрецедентне зменшення чисельності персоналу ЗАЕС може перешкоджати здатності станції ефективно реагувати на аварійні ситуації, - інформує Агентство.
В рамках місії МАГАТЕ продовжує збирати інформацію про статус і стан персоналу. «Це включає в себе формування розуміння підготовки та ліцензування оперативного персоналу на станції відповідно до законодавства рф. Експерти МАГАТЕ відвідали навчальний центр ЗАЕС 7 листопада і зібрали додаткову інформацію про кількість тренерів та їхні навчальні процеси», - інформує агентство.
МАГАТЕ було поінформовано минулого тижня про те, що Ростехнагляд, російський регулюючий орган з ядерної та радіаційної безпеки, встановлює більш постійну присутність на ЗАЕС з прибуттям на майданчик керівника інспекцій з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС. Місію поінформували, що метою є забезпечення постійного нагляду та регуляторного контролю за атомною електростанцією (АЕС), відповідно до російського законодавства, а також видача ліцензій співробітникам.
Окремо минулого тижня МАГАТЕ провело ротації своїх місій на Чорнобильській АЕС, а також на Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській АЕС. Кожна з місій доповіла про безпечну та надійну роботу цих ядерних об'єктів.
Команда МАГАТЕ на Хмельницькій АЕС спостерігала за загальностанційними протиаварійними навчаннями 11 жовтня, відзначивши тоді, що навчання були добре сплановані і проведені, а заходи з реагування на аварійні ситуації виявилися ефективними. Протягом минулого тижня експертів Агентства було поінформовано про те, що були проведені подальші заходи за підсумками навчань і розроблено план дій для виявлених сфер, які потребують подальшого вдосконалення, включаючи зв'язок на майданчику та за його межами, протипожежний захист та дезактивацію.
Крім того, протягом останнього тижня МАГАТЕ провело в Україні місію з надання медичної та координаційної допомоги. Експерти відвідали Чорнобильський майданчик, Славутицьку міську лікарню та Славутицький місцевий центр, який надає психіатричну допомогу працівникам Чорнобильської АЕС. Вони також провели низку зустрічей у Києві, щоб обговорити питання координації та співпраці щодо загальної технічної підтримки та допомоги Україні, в тому числі в рамках програми підтримки психічного здоров'я.
Група відзначила прогрес, досягнутий протягом останніх місяців у різних сферах, що зазнали впливу збройного конфлікту, завдяки підтримці, наданій через Агентство, а також в рамках інших двосторонніх або багатосторонніх домовленостей та з боку національних органів влади, але звернула увагу на складні та імпровізовані умови проживання оперативного персоналу на Чорнобильському майданчику. Персонал змушений спати в пристосованих житлових умовах, в непровітрюваних і вологих приміщеннях, в кімнатах, де часто проживає по шість і більше осіб, в яких відсутні елементарні предмети першої необхідності.
«Така ситуація негативно впливає на фізичне та психічне здоров'я оперативного персоналу і не є стійкою в довгостроковій перспективі», - зазначив гендиректор МАГАТЕ.
Агентство повідомило, що минулого тижня відбулася 32-а поставка обладнання в Україну, яке було передано Канадою в рамках Мережі реагування та допомоги МАГАТЕ RANET. Ця поставка стала другою партією обладнання з Канади, третя, остання, партія готується до відправки. В рамках цієї поставки Рівненська та Південноукраїнська АЕС, Чорнобильська АЕС, Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я, Держатомрегулювання отримали засоби індивідуального захисту, ІТ-обладнання, таблетки йодистого калію, аптечки тощо.

АЕС