EPRI разом з NEA шукатимуть рішення для поводження з радіоактивними відходами SMR. Деталі засідання Керівного комітету NEA

31.10.2023
Агентство з ядерної енергії (NEA) оголосило про нову співпрацю з Науково-дослідним інститутом електроенергетики (EPRI) над майбутнім проєктом, який буде зосереджений на стратегіях поводження з відходами для малих модульних і вдосконалених реакторів.
Як повідомило Агентство, проєкт "Інтеграція відходів для малих і вдосконалених конструкцій реакторів" (WISARD) об'єднає експертів з усіх сфер життєвого циклу ядерної енергетики, щоб розглянути, як ці системи можуть потребувати нових і різних рішень у сфері поводження з відходами.
Проєкт WISARD має на меті скористатися поточною можливістю розробити стратегії сталого поводження з відходами з самого початку розвитку ММР і вдосконалених реакторів.
Оцінюючи зворотній вплив рішень, прийнятих під час проєктування реактора, проєкт дозволить на ранніх стадіях виявити майбутні проблеми, щоб надати постачальникам систем, операторам установок і державним органам можливість вирішувати проблеми в ефективний і сталий спосіб, зазначили в NEA.
Спочатку в рамках WISARD буде створена міжнародна платформу, яка зосередиться на специфічних характеристиках відпрацьованого палива та радіоактивних відходів з ММР та сучасних реакторів.
Спираючись на ці знання, подальша робота буде спрямована на оцінку придатності поточних рішень щодо поводження з відходами для наступних поколінь високоактивних радіоактивних відходів. Проєкт буде зосереджений на чотирьох ключових темах ВАВ: довгострокове захоронення; транспортування; обробка, переробка і переробка; і проміжне зберігання.
Початкову фінансову підтримку проекту WISARD надає EPRI.
Про це було повідомлено після засідання Керівного комітета NEA з ядерної енергетики минулого тижня. Темою засідання були питання взаємодії з Україною та Африкою, а також майбутнього ядерних навичок та освіти. Як інформує NEA, наріжним каменем взаємодії Агентства з Україною є нова Програма запрошених експертів NEA-Україна, в рамках якої українські експерти працюватимуть в Агентстві протягом обмеженого терміну. Керівний комітет був поінформований про плани двох представників Держатомрегулювання працювати разом з колегами з NEA над питаннями, пов'язаними з безпекою та регулюванням малих модульних реакторів.

Крім того, делегати відзначили, що існує загроза нестачі кваліфікованих кадрів для підтримки поточної діяльності, стимулювання подальшого технологічного розвитку, а також для реалізації рішень щодо виведення з експлуатації та поводження з відходами. 

РАВ і ВЯП