«Енергоатом» платитиме СхідГЗК за уран більше. Але потрібні обсяги та якість

27.10.2023
Підсумок роботи ДП «СхідГЗК» за 9 місяців поточного року підвели на розширеній нараді під головуванням т.в.о. генерального директора Ігоря Бугайова за участю керівників підрозділів, служб, профспілки підприємства.
Як повідомляє пресслужба підприємства, зазначено, що за 9 місяців 2023 року програма з видобутку руди виконана на 72%, з випуску уранового оксидного концентрату (УОК) – на 76%, з виробництва сірчаної кислоти – на 71%, гафній-нікелевої лігатури – на 96%.
Зазначається, що за 9 місяців поточного року шахтами видобуто близько 200 тис. тонн уранової руди. У тому числі Новокостянтинівською шахтою - близько 76% від загального обсягу видобутку, Інгульською – понад 23%.
СхідГЗК констатує, що середньомісячний об’єм видобутку в поточному році є недостатнім для забезпечення необхідного обсягу реалізації УОК. За існуючої ціни на УОК для виконання мінімальних платежів з матеріального забезпечення виробництва та виплати заробітної плати шахти мають наростити обсяги видобутку майже вдвічі.
«Вироблений підприємством урановий оксидний концентрат в межах підписаного ДП «НАЕК «Енергоатом» двостороннього договору відвантажується канадській компанії Cameco. Вже відвантажено дві партії, триває завантаження третьої», - йдеться у пресрелізі.
Наголошується також, що призупинення виробничої діяльності у період із березня по вересень 2022 року значно поглибило фінансову кризу на підприємстві: виникла заборгованість із виплати заробітної плати та збільшилася інша кредиторська заборгованість. Поточні обсяги виробництва не дозволяють зменшувати прострочену заборгованість, а дають змогу лише здійснювати першочергові платежі, в тому числі заробітну плату в місячному розмірі.
Водночас повідомляється, що у жовтні 2023 року була підписана додаткова угода з ДП «НАЕК» Енергоатом» з підвищенням ціни на 26 %.
Поза фінансові проблеми, у жовтні поточного року введено в експлуатацію ствол «Головний» Новокостянтинівської шахти, виконано заміну аварійної частини питного водопроводу Інгульської шахти.
З початку року сплачено податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів на суму 318 млн грн. Станом на сьогодні на підприємстві працює 3178 осіб.
У поточному кварталі підприємство розраховує не лише виконати квартальну виробничу програму, а й надолужити відставання попередніх періодів.
Для цього йому потрібно вирішення на законодавчому рівні питання зняття арешту з рахунків підприємства Державною виконавчою службою України. Це дозволить відновити виконання будь-яких, у тому числі першочергових платежів.
Крім того гострим залишається питання забезпечення ДП «СхідГЗК» кваліфікованими кадрами.. «Триває робота з бронювання як працівників підприємства так і тих, хто бажає працевлаштовуватися на СхідГЗК. Генеральний директор підприємства покладає відповідальність за комплектування колективів шахт на керівників цих підрозділів. Так укомплектування ще однієї зміни на Інгульській шахті дозволить на третину збільшити об’єми видобутку руди. Ігор Бугайов вимагає щотижневого звіту директорів шахт і заводів з питання заповнення вакантних позицій», - йдеться у інформповідомленні.
Водночас Ігор Бугайов повідомив, що «за умови збільшення об’ємів видобутку уранової руди та випуску готової продукції адміністрація підприємства готова розглянути можливість підвищення заробітної плати в першу чергу для низькооплачуваної категорії працівників».
Головний інженер СхідГЗК Володимир Пільчик своєю чергою наголосив, що від обсягів видобутку уранової руди та її якості напряму залежить кількість виготовленої продукції та її собівартість. «Наголошую на виконанні планових показників та ощадливому використанні енергоресурсів», - сказав він в рамках обговорення.

Заступник генерального директора з економіки та фінансів Ігор Мірошниченко зазначив, шо не слід нівелювати підвищення ціни на урановий оксидний концентрат шляхом зменшення обсягів виробництва. «Питання якості руди важливе, тому що додаткові витрати, які буде нести завод для переробки низькоякісної руди, також відображатимуться на коштах, що залишаться на підвищення заробітної плати та виплату її заборгованості», - сказав він. 

Уран і паливо