Прем’єр Болгарії анонсував початок будівництва двох AP-1000 на АЕС Козлодуй. Тиждень тому Westinghouse підписав MOU із болгарськими постачальниками

26.10.2023
Фото: АЕС Козлодуй

 Незабаром розпочнеться будівництво 7-го енергоблоку на АЕС Козлодуй, який має бути зведений до 2033 року. Про це  заявив журналістам у середу прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Дєнков, анонсувавши рішення уряду про початок будівництва 7 та 8-го енергоблоків.

Дєнков повідомив, що компанія «АЕС Козлодуй-новобудова» буде докапіталізована на 500 млн левів (255 млн євро) і розпочне переговори з компаніями, які візьмуть участь у будівництві.
«За планом, будівництво обох блоків буде йти паралельно, і протягом двох-трьох років обидва енергоблоки, необхідні для енергосистеми, будуть готові. Їх сумарна потужність становить 2300 мегават, що значно перевищує потужність 1760 мегават закритих першого-четвертого блоків АЕС Козлодуй. Крім того, технологія, обрана для цих реакторів, не має аналогів у світі. Вона дозволяє за дуже короткий час двічі змінювати потужність реакторів, що є критично важливим для надійного управління енергосистемою при їх пуску. Тож ми бажаємо успіхів міністру енергетики та його команді. Це одне з найважливіших рішень, яке ми приймемо за час нашої каденції», - зазначив Прем'єр-міністр.
Нагадаємо, у червні 2023 року Westinghouse оголосила про укладення контракту на інжиніринг та проєктування (FEED) з компанією «АЕС Козлодуй-новобудова». Як повідомила тоді американська компанія, розпочинається робота з оцінки болгарської промисловості та існуючої інфраструктури на майданчику АЕС Козлодуй на предмет їхнього потенціалу для підтримки будівництва реактора AP1000.
А минулого тижня Westinghouse підписала меморандуми про взаєморозуміння з ключовими болгарськими постачальниками щодо підтримки майбутніх ядерних проектів AP1000® на майданчику АЕС Козлодуй. Як повідомила компанія, підписані меморандуми окреслюють потенціал для виробництва ключових компонентів, включаючи системи контролю та управління, системи радіаційного моніторингу, а також надання різноманітних інжинірингових, консалтингових та будівельних послуг. Серед постачальників – «ОСКАР-ЕЛ», «Главболгарстрой», «ЕНПРО Консалт», «Енергосервіс» та «EQE Болгарія».

Нове будівництво