Міністерство енергетики США обрало три компанії для фінансування експериментального проєктування мікрореактора – Westinghouse

24.10.2023
Фото: Westinghouse
Міністерство енергетики США обрало eVinci™ від Westinghouse Electric Company, Kaleidos від Radiant та Pylon від Ultra Safe Nuclear Corporation в якості номінантів за програмою FEED (Front-End Engineering Design), з якими буде укладено контракт на інжиніринг та експериментальне проєктування задля майбутньої комерціалізації мікрореакторів. Фінансування Міністерства енергетики підтримує планування розгортання ядерного випробувального реактора eVinci в Національній лабораторії Айдахо, - повідомила Westinghouse Electric Company.
Випробувальний реактор, що являє собою одну п'яту масштабу реального мікрореактора eVinci, дозволить завершити проєктування, випробувати і ліцензувати технологію з використанням випробувального стенду DOME Національного центру реакторних інновацій INL. Під час цієї фази контракту FEEED команда eVinci працюватиме з NRIC/INL над створенням плану комплексної програми випробувань реактора та графіку розміщення випробувального реактора на установці INL.
"Процес FEEED зробить три проекти мікрореакторів ще на крок ближчими до реальності, - сказала помічник міністра енергетики США з питань ядерної енергетики д-р Кетрін Хафф (Kathryn Huff). - Ці технології нададуть вибір різним спільнотам, які прагнуть перейти до чистого енергетичного майбутнього".
Мікрореактор eVinci, за інформацією Westinghouse має дуже мало рухомих частин, працюючи, по суті, як акумулятор, забезпечуючи універсальність для енергосистем потужністю від декількох кіловат до 5 мегават електроенергії, що постачається 24 години на добу, 7 днів на тиждень протягом восьми з гаком років без дозаправки. Вона також може виробляти високотемпературне тепло, придатне для промислового застосування, в тому числі для виробництва альтернативного палива, такого як водень, і має гнучкість для збалансування виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Технологія на 100% виготовляється на заводі і збирається перед відправкою в контейнері в будь-яке місце. 
Як зазначає галузевий сайт World Nuclear News, мікрореактор Pylon компанії Ultra Safe Nuclear Corporation - це контейнерна система, здатна виробляти 1,5-5 МВт-год при меншій масі, ніж високотемпературна газоохолоджувана реакторна MMR. Система спроектована таким чином, щоб її можна було легко транспортувати в автономні місця як на Землі, так і в космосі: для наземного використання система складається з окремих модулів ядерного теплопостачання і балансування установки, кожен з яких окремо вміщується в стандартному 20-футовому (6 м) контейнері.
Каліфорнійський стартап Radiant Industries, який був заснований у 2020 році колишніми інженерами SpaceX Дагом Бернауером і Бобом Урбергером, розробляє високотемпературний мікрореактор з газовим охолодженням Kaleidos, який буде здатний генерувати до 1,2 МВт електричної або 1,9 МВт теплової енергії для опалення приміщень або опріснення води, як потенційну заміну дизельним генераторам. Генератор електроенергії, система охолодження, реактор і захист упаковані в один транспортний контейнер, що полегшує швидке розгортання. Компанія Radiant планує розпочати комерційне виробництво у 2028 році.

Нагадаємо, раніше в рамках Програми "Демонстрація передових реакторів" для фінансуваня демопроєктів було обрано реактор з високотемпературним газовим охолодженнм Xe-100 X-energy (320 МВт), який добре підходить для інтеграції в мережу з відновлюваними джерелами енергії, а також може задовольнити потреби технологічного тепла для широкого спектру промислових теплових застосувань, які важко декарбонізувати. А також швидкий реактор з натрієвим охолодженням TerraPower (345 МВт), який у поєднанні з накопичувачем теплової енергії для гнучкого виробництва електроенергії теж добре підходить для енергомережі з ВДЕ.

Нове будівництво