Чеський інститут ядерних досліджень Ржеж впроваджує роботів, штучний інтелект та машинне навчання в ядерні технології

23.10.2023
Фото: ÚJV Řež

 Чеський інститут ядерних досліджень Ржеж (ÚJV Řež) працює над кількома великими інноваційними проєктами в галузі експлуатаційних інспекцій та неруйнівного контролю на атомних електростанціях з використанням робототехніки, машинного навчання і штучного інтелекту.

Як повідомляє Інститут у своєму виданні «Ядерник», на сьогодні він в рамках програми CHARM (Challenging environments tolerant Smart systems for IoT) займається створенням маніпулятора для неруйнівного контролю компонентів і зварних з'єднань у важкодоступних місцях контролю. На додаток до ряду конструктивних вимог, враховуючи складні умови експлуатації, у роботі буде реалізований модуль машинного навчання, включаючи можливості інтуїтивного програмування.
Крім того ÚJV Řež є головним промисловим дослідником проєкту «Прогресивна робототехніка зі штучним інтелектом для виробництва та контролю складних компонентів та її демонстраційні застосування». Мета – використання інноваційних технологій у механізованих експлуатаційних перевірках компонентів і зварюванні для потреб АЕС з реакторами ВВЕР-440 і 1000. Зокрема, впровадження машинного навчання та можливості штучного інтелекту будуть використовуватися для оцінки результатів автоматизованих експлуатаційних перевірок.
Крім того, ÚJV Řež є головним дослідником у проекті SENTIENT, в рамках якого Інститут розробляє, тестує, перевіряє і впроваджує роботизовану технологію для автоматизованої оцінки нецілісності при операційних перевірках. Завдяки використанню машинного навчання і штучного інтелекту зменшиться потреба у кваліфікованому персоналі з неруйнівного контролю. Революційним трендом є методологія віртуальних випробувальних тіл, яка знайде застосування у кваліфікації та підготовці фахівців з неруйнівного контролю.

Компанії