Колегія Держатомрегулювання погодила положення з передліцензійної оцінки проєктів нових ядерних установок. А також не погодила Звіт з переоцінки безпеки об’єкта «Укриття»

23.10.2023
Минулого тижня Колегія Держатомрегулювання схвалила проєкт документу «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки». Про це повідомило Держатомрегулювання, зазначивши, що цей документ дасть змогу проводити передліцензійну оцінку проєктів нових ядерних установок за запитом зацікавлених сторін: експлуатуючих організацій, проєктних організацій, постачальників ядерних установок.
Документ розроблено Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки України, який є організацією технічної підтримки Держатомрегулювання, за підтримки Брукхевенської національної лабораторії США. За основу для розробки Положення обрано підхід до передліцензійної оцінки Комісії з ядерної безпеки Канади, - повідомила ДІЯРУ.
Зазначається, що метою передліцензійної оцінки, якка є необов’язковою процедурою і не впливає на прийняття рішення щодо видачі ліцензії, є завчасне (до початку будівництва ядерної установки) виявлення потенційних проблемних питань щодо проєкту ядерних установок. А також виявлення технологічних рішень, які можуть значно ускладнити або унеможливити отримання ліцензії на будівництво ядерних установок у подальшому.
Основним завданням передліцензійної оцінки є підтвердження коректного відображення в проєкті й обґрунтуваннях безпеки ядерної установки фундаментальних і загальних організаційно-технічних принципів безпеки, вимог національних норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, вимог і рекомендацій МАГАТЕ, референтних рівнів та положень документів WENRA.
Загалом у Положенні запропоновано 19 напрямів для передліцензійної оцінки, перелік яких може корегуватися.

Крім того Колегія схвалила висновок до «Звіту з переоцінки безпеки експлуатації локалізуючої споруди об’єкта «Укриття» (ЛС ОУ) з обґрунтуваннями можливості продовження її експлуатації до 31.10.2029 на рівні безпеки ЛС ОУ не нижче того, що був досягнутий після завершення невідкладної стабілізації». Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки виявив недоліки переоцінки безпеки локалізуючої споруди об’єкта «Укриття». У Постанові Колегії ЧАЕС запропоновано невідкладно впровадити додаткові заходи з посиленого контролю стану локалізуючої споруди об’єкта «Укриття». Зазначено, що ДАЗВ та ЧАЕС мають забезпечити проєктування та початок реалізації робіт з демонтажу нестабільних конструкцій у термін до 31.10.2025. Водночас необхідно розробити та впровадити заходи з додаткової стабілізації окремих конструкцій об’єкта «Укриття», зокрема, у разі, якщо демонтажні роботи розпочнуться після 31.10.2025. Держатомрегулювання повідомило, що встановить відповідні умови у діючій ліцензії ДСП ЧАЕС на експлуатацію комплексу Нового безпечного конфайнмента та об’єкта «Укриття». 

Нове будівництво