ДНТЦ ЯРБ співорганізував навчальний семінар для молодих науковців у Німеччині

20.10.2023
Фото: ДНТЦ ЯРБ
4 та 5 жовтня 2023 року у Дрездені (Німеччина) відбувся навчальний семінар для молодих науковців, під час якого були представлені наукові розробки та результати проєкту STRUMAT-LTO.
Такий семінар в рамках проєкту проходив вперше і його організаторами виступили компанії LGI (Франція), NRG (Нідерланди), HZDR (Німеччина) та ДНТЦ ЯРБ (Україна), - повідомляє пресслужба Центру.
За її інформацією, захід проходив у форматі наукової конференції: доповіді провідних експертів супроводжувались презентаціями молодих науковців, які працюють у відповідному напрямку. А після завершення семінару науковий центр HZDR організував для учасників огляд установки прискорювача нейтронів, яку використовують для вивчення впливу опромінення на властивості матеріалів.
Міжнародний проєкт STRUMAT-LTO (дослідження конструкційних матеріалів для безпечної довгострокової експлуатації АЕС з реакторами типу LWR) займається дослідженням властивостей матеріалів для безпечної та довготривалої експлуатації АЕС із легководними реакторами. ДНТЦ ЯРБ бере участь у проєкті з вересня 2020 року.

«Цей проєкт вивчає можливості довгострокової експлуатації енергоблоків європейських АЕС на період більший за 60 років. Ми концентруємось на таких питаннях як дослідження синергетичного ефекту взаємодії нікелю, марганцю та сірки на властивості сталі корпусу реактору під дією нейтронного опромінення, можливість застосування існуючих кривих тренду окрихчення і майстер кривої; удосконалюємо технологію випробувань малорозмірних зразків, вивчаємо ефективність відпалу корпусу реактору на відновлення механічних властивостей тощо. Всі зазначені аспекти є актуальними і для енергоблоків АЕС України, і саме тому команда нашого центру приєдналась до консорціуму проєкту STRUMAT-LTO. Окрім вирішення наукових питань, ДНТЦ ЯРБ разом з компаніями-партнерами виступає відповідальним за розповсюдження результатів проєкту і цей семінар став майданчиком для презентації наших здобутків в STRUMAT-LTO», - цитує ДНТЦ ЯРБ  начальника відділу довготермінової експлуатації Олексія Шугайла. 

Компанії