Німеччина та Франція порозумілися стосовно субсидіювання атомних проєктів. Тепер слово за Європарламентом

18.10.2023
Фото: Wiki

 Німеччина заявила, що Франція може використовувати державні субсидії для фінансування своїх атомних електростанцій. Таким чином було припинено багатомісячні суперечки з реформування ринку електроенергії, які затягнулися через розбіжності щодо використання субсидій для інвестицій в енергетику. Про це пише сьогодні Девід Делтон на сайті NucNet.

Угода, досягнута у вівторок 17 жовтня між міністрами енергетики в Люксембурзі, означатиме, що Франція зможе використовувати державну підтримку для фінансування своїх переважно державних атомних електростанцій, які виробляють близько 70% електроенергії.
Німеччина, Австрія та Люксембург, які історично виступали проти ядерної енергетики, досі були проти. В основі суперечки, за словами Девіда Делтона, лежало занепокоєння Німеччини тим, що нові правила дозволять Франції перерозподіляти прибутки з парку ядерних реакторів на користь своєї промисловості, що дасть їй конкурентну перевагу. Натомість Париж наполягав на тому, що енергетична політика є суверенним вибором і що євроблок отримує вигоду від дешевої електроенергії, виробленої на атомних електростанціях.
Після досягнення згоди в рамках нових правил ЄС для ринку електроенергії блоку Франції буде дозволено використовувати структури фінансування, відомі як контракти на різницю цін (CfD). Вони встановлюють мінімальну цінову гарантію для постачальників електроенергії, а також стелю, вище якої держава може відшкодувати будь-який дохід.
Поступившись Франції, міністри енергетики погодилися, що уряди «можуть прийняти рішення» про застосування різницевих контрактів до інвестицій, спрямованих на «суттєве переоснащення» існуючих електростанцій, «збільшення їхньої потужності або продовження терміну експлуатації». Це може дозволити Франції використовувати прибутки для продовження терміну експлуатації своїх старих ядерних реакторів.
Але, поступившись Німеччині, країни також погодилися, що CfD повинні підпорядковуватися певним «правилам проєктування», визначеним Європейською комісією. Ці правила повинні гарантувати, що будь-який перерозподіл доходів «не створюватиме надмірних викривлень для конкуренції та торгівлі на внутрішньому ринку», йдеться в угоді, де зазначається, що CfD не підлягають конкурентним аукціонам.
Реформа, яка ще має бути узгоджена з Європейським парламентом, обіцяє надати ринкам електроенергії ЄС довгострокової стабільності, водночас запобігаючи несподіваним стрибкам у рахунках споживачів. Інвестори та політики заявляють, що зниження цін має вирішальне значення для збереження конкурентоспроможності європейської промисловості на світовому ринку.
Європейська Рада заявила, що реформи мають на меті зробити ціни на електроенергію менш залежними від волатильних цін на викопне паливо, захистити споживачів від цінових стрибків, прискорити впровадження відновлюваних джерел енергії та покращити захист прав споживачів, - пише Девід Делтон.
Експерт з енергетики Владислав Онуфрей, який працював раніше у Директораті Міненергетики України, резюмує результат домовленостей наступним чином:
«Франція завдяки зусиллям ядерного альянсу вчора у Люксембурзі продавила Німеччину у багатьох питаннях, які пов'язані із інвестиційним кліматом та субсидіюванням, а саме:
  • розблоковано фінансування для діючих та майбутніх атомних проєктів, які є та будуватимуться в ЄС;
  • Франція використовуватиме механізм CfD, доходи від якого не будуть спрямовані на відшкодування промисловості, а будуть направлені на розвиток ринку та генерації. Будуть також додатково встановлені нижні та верхні прайскепи, які в обов'язковому порядку повинні бути незбитковими для французької генерації;
  • продовжено субсидіювання діючих проєктів викопного палива до 2028 року (дане рішення дуже на часі для Польщі, Німеччини)».

Нове будівництво