У Словаччині завершено введення в експлуатацію енергоблоку №3 АЕС Моховце

17.10.2023
Фото: SME
Компанія Slovenské elektrárne завершила енергетичний пуск третього енергоблоку АЕС Моховце останнім випробуванням у фазі активних випробувань – 144-годинним пробним запуском на повній потужності реактора. 6-денний запуск продемонстрував, що проєктні параметри нового енергоблоку були дотримані, і довів, що енергоблок придатний до безпечної експлуатації. З моменту першого підключення до мережі 31 січня він виробив понад 1,2 мільйона мегават-годин. Про це повідомляється на сайті оператора АЕС Slovenské elektrárne.
Фаза активних випробувань розпочалася з фізичного запуску нового блоку 9 вересня 2022 року із завантаженням першої паливної збірки в реактор. Протягом тринадцяти місяців новий блок повинен був пройти сотні різних випробувань - спочатку без реакції поділу в реакторі, а потім поступово на різних рівнях потужності реактора після досягнення мінімальної потужності. Метою було випробувати блок у різноманітних, навіть вкрай малоймовірних умовах експлуатації, щоб виявити та усунути будь-які перешкоди, які могли б завадити надійній та безпечній роботі в майбутньому. У січні 2023 року енергоблок №3 АЕС Моховце вже перебував у фазі енергетичного пуску, а потужність реактора поступово збільшувалася.
Зазначається, що про складність процесу введення в експлуатацію нового ядерного блоку свідчить також величезна кількість встановлених компонентів установки, які необхідно було протестувати та узгодити між собою під час активної фази випробувань: у 1400 приміщеннях розміщено майже 100 тисяч одиниць обладнання, 5500 кілометрів кабелів і 175 кілометрів трубопроводів.
"Енергоблок успішно пройшов складні випробування, включаючи відключення від енергомережі на повну потужність. Це означає, що він зможе впоратися з такими складними ситуаціями. Сьогодні ми вже готуємося до його першого планового капітального ремонту та нормальної експлуатаційної діяльності", - зазначив директор АЕС Моховце Мартін Мраз.
Як додав у своєму LinkedIn Браніслав Стрічек, голова правління та генеральний директор Slovenské elektrárne, останній пробний запуск було завершено на вихідних.
Цікаві факти:
Новий атомний блок АЕС Моховце має встановлену потужність 471 мегават, що покриває приблизно 13% загального споживання електроенергії в Словаччині. З точки зору виробництва електроенергії країна має вийти на енергетичну самодостатність вже цього року.
Корпус реактора ВВЕР-440 для енергоблоків 3 та 4 АЕС Моховце виготовила чеська Škoda JS, яка також поставила технології першого контуру, транспортно-технологічної частини, з'єднувального трубопроводу, проміжних контурів охолодження, частини системи контролю та управління і майстерень технічного обслуговування.
Атомну енергетику підтримують сім із десяти словаків. До 60% вважають, що виробництво електроенергії на атомній електростанції є безпечним. Про це свідчать результати опитування громадської думки агентства ACRC для Словацького товариства зовнішньої політики (SFPA) та Slovenské elektrárne, проведеного влітку 2022 року.

Slovenské elektrární, a.s. має двох акціонерів. Мажоритарним акціонером є Slovak Power Holding BV (SPH), що володіє часткою в акціонерному капіталі 66,0000000523%. EP Slovakia BV (дочірня компанія EPH Group) володіє 50% акціонерного капіталу SPH, а решта 50% належать Enel Produzione SpA (дочірня компанія Enel Group). Міноритарним акціонером Slovenské elektrární з часткою в статутному капіталі 33,9999999477% є Словацька Республіка, від імені якої діє Міністерство економіки Словацької Республіки. 

Нове будівництво