Анонс: Академія Бельгійського центру ядерних досліджень навчатиме аспектам зняття з експлуатації

17.10.2023
Навчальний курс «Зняття з експлуатації ядерних установок» проведе Академія Бельгійського центру ядерних досліджень (SCK CEN) 4-8 грудня 2023 року. Цей курс проводиться в рамках європейського проєкту ELINDER (Європейські навчальні ініціативи з питань зняття з експлуатації ядерних установок та реабілітації навколишнього середовища).
Основна мета заходу – ознайомити учасників з основними вимогами щодо управління проєктом зняття з експлуатації та поділитися досвідом з поточних проектів зняття з експлуатації.
Тематика лекцій поєднує як технічні питання, так і юридичні та стратегічні аспекти, а також менеджмент.
Як завершальний етап життя ядерної установки, зняття з експлуатації досить суттєво відрізняється від періоду експлуатації. Зміна навколишнього середовища, розробка нових інструментів, "одномоментні" операції, утворення величезної кількості відходів, розбіжності між початковим проектом і остаточним планом об'єкта, необхідність глобального управління ризиками з розвитком програми радіаційного захисту – ось деякі характеристики, з якими стикаються оператори, фізики-санітари, технічні фахівці при виконанні демонтажних робіт. Крім того, регуляторні вимоги, вибір стратегії демонтажу, безпека та поводження з відходами, оцінка та контроль доз опромінення, фінансове забезпечення та управління людськими ресурсами все ще викликають багато запитань при розробці проєкту зняття з експлуатації.

Більше інформації щодо навчального курсу – за посиланням

Зняття з експлуатації