Rolls-Royce SMR замовила розробку палива Westinghouse. А BWX Technologies вдосконалює паливо TRISO у Національних лабораторіях США

12.10.2023
Британська компанія Rolls-Royce SMR уклала контракт з Westinghouse Electric Company UK Ltd на розробку проекту палива для свого малого модульного реактора. Це входить у загальну оцінку проєкту (GDA) ядерним регулятором.
Нагадаємо, влітку Westinghouse отримала три ґранти від Фонду ядерного палива Великої Британії на 10,5 млн фунтів стерлінгів для модернізації та розширення заводу з виробництва палива у Спрінгфілді для підтримки ядерних реакторів наступного покоління у Сполученому Королівстві. Фінансування також підтримує потенційне виробництво високозбагаченого ядерного палива на основі урану з низьким вмістом урану (HALEU) для нових британських реакторів III і IV поколінь. Крім того, Westinghouse співпрацюватиме з компанією Terrestrial Energy та Національною ядерною лабораторією для пілотного постачання збагаченого тетрафториду урану (UF4) і розплавленого соляного палива для використання в інтегральному реакторі з розплавленою сіллю компанії Terrestrial.
Як повідомила Rolls-Royce SMR, проєктні роботи проводитимуться спільно у Великій Британії і США і ґрунтуватимуться на існуючій конструкції паливної збірки реактора з водою під тиском компанії Westinghouse.
Контракт підтримує Атлантичну декларацію, підписану Великою Британією і США в червні, яка спрямована на зміцнення і розвиток економічних відносин між двома країнами. А також підтримує цивільне ядерне партнерство між урядами Великої Британії та США, яке допомагає сприяти міжнародному розгортанню передових мирних ядерних технологій, в тому числі малих модульних реакторів.
Над проєктом Rolls-Royce SMR, який теж підтримується ґрантовим фінансуванням уряду Великої Британії, за інформацією Rolls-Royce SMR, наразі працюють понад 600 британських фахівців.
Нагадаємо, у квітні Rolls-Royce SMR перейшла до другого етапу GDA, на якому починається детальна технічна оцінка з боку регуляторів – Управління з ядерного регулювання, Агентства з охорони навколишнього середовища та Управління природних ресурсів Уельсу.
Тим часом BWX Technologies, яка розробляє перший передовий мобільний мікрореактор у США,  повідомили, що  працюють з Національною лабораторією Айдахо та Національною лабораторією Оук-Ридж над тестуванням та кваліфікацією палива TRISO, яке містить паливне ядро з нітриду урану для підвищення продуктивності.

Наразі вони зосереджені на оптимізації передових технологій виробництва, які можуть допомогти знизити вартість мікрореакторів і розвинути можливості, які можуть принести користь майбутнім вдосконаленим конструкціям реакторів в процесі роботи. 

Нове будівництво