Holtec International чекає на кредитування для відновлення АЕС Palisades. Тим часом перша заявка направлена в NRC

09.10.2023
Фото: Entergy
Holtec International повідомила, що подала заявку до Комісії ядерного регулювання США (NRC), щоб офіційно розпочати процес отримання федерального дозволу на експлуатацію 800-мегаватної електростанції Palisades у штаті Мічиган. За інформацією компанії, заява була подана після низки публічних зустрічей з NRC, на яких обговорювалися шляхи переоформлення дозволу на розширення потужностей електростанції Palisades в рамках існуючої нормативно-правової бази.
Holtec зазначає, що АЕС Palisades має відмінну репутацію безпечної і надійної експлуатації. «Безпека та експлуатаційні показники що АЕС Palisades відповідали найвищим галузевим стандартам, коли вона була виведена з експлуатації минулого року. Її системи та обладнання залишаються добре обслуговуваними та у відмінному матеріальному стані. Ця заявка на отримання ліцензії є першою із серії заявок, спрямованих на повернення АЕС до повноцінної роботи», - сказав Жан Флемінг, віце-президент Holtec International з питань ліцензування, регуляторних питань та імовірнісного аналізу безпеки.
Варто згадати, що на початку 2023 року Holtec звернулася до Управління кредитних програм Міністерства енергетики США з проханням про надання федеральної позики на модернізацію АЕС Palisades. Компанія повідомила, що наразі співпрацює з Міністерством енергетики, щоб просунути процес розгляду заявки на отримання кредиту.
31 липня 2023 року губернатор штату Мічиган Гретхен Вітмер підписала закон про бюджет штату Мічиган на 2024 фінансовий рік, який передбачає виділення 150 мільйонів доларів на перезапуск станції. А 12 вересня 2023 року Holtec спільно з некомерційним сільським електричним кооперативом штату Мічиган Wolverine Power Cooperative оголосила про підписання багаторічної угоди про купівлю-продаж електроенергії (PPA), виробленої відновленою АЕС.
Згідно з довгостроковою угодою про купівлю електроенергії, Wolverine Power Cooperative зобов'язується купувати до двох третин безвуглецевої електроенергії, виробленої на АЕС Palisades для своїх сільських електричних кооперативів, що базуються в Мічигані. Угода також містить положення про розширення контракту до двох малих модульних реакторів, які Holtec має намір побудувати і ввести в експлуатацію на цьому об'єкті.
Перезапуск може бути схвалений у 2024 році, а за непідтвердженими даними Holtec встановив цільову дату відновлення роботи електропостачання Palisades у серпні 2025 року, - коментує подію інформаційний галузевий ресурс NucNet.
Він нагадує, що Holtec викупила АЕС Palisades у 2022 році, щоб вивести з експлуатації реакторну установку з водою під тиском потужністю 805 МВт, яка намагалася конкурувати з газовими ТЕС та відновлюваними джерелами енергії. У травні 2022 року станція зупинилася приблизно на 10 днів раніше, ніж очікувалося, після того, як було виявлено проблему з ущільненням приводу регулюючого стрижня.

Спочатку Holtec планував перепрофілювати майданчик площею 174 гектари, але допомога адміністрації Байдена у розмірі $6 млрд на модернізацію ядерних об'єктів у США змусила компанію переглянути свої плани. 

АЕС