Окупанти перевели четвертий енергоблок ЗАЕС у «гарячий» стан – Енергоатом

04.10.2023
На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції росіяни перевели із стану «холодний зупин» у стан «гарячий зупин» енергоблок №4. Про це повідомив НАЕК «Енергоатом» у своїх соцмережах. Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, виводять з «гарячого» стану в «холодний». Раніше про підготовку такої «ротації» повідомляло МАГАТЕ.
Енергоатом нагадав, що відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані «холодний зупин». Переведення енергоблоків у більш небезпечний стан «гарячий зупин» – заборонено. Це пов'язано із відсутністю своєчасного та якісного технічного обслуговування та необхідних поточних ремонтів обладнання протягом всього часу окупації станції.
Оператор ЗАЕС зазначив, що дії окупантів вже призвели до низки аварійних ситуацій. Зокрема, на енергоблоці №4 внаслідок його розігріву відбулось протікання радіоактивного теплоносія з першого до другого контуру, що є порушенням одного з бар’єрів на шляху розповсюдження радіоактивного забруднення.

Аналогічна ситуація сталась і під час спроби загарбників «розігріти» енергоблок №6. Крім того, його переведення в «гарячий» стан спричинило значне збільшення кількості рідких радіоактивних відходів на майданчику, що несе потенційну шкоду для персоналу, населення та навколишнього середовища, - зазначає НАЕК «Енергоатом». 

АЕС