Зняття з експлуатації. WENRA підтвердила відповідність вимог нормативно-правових актів України всім своїм референтним рівням безпеки

03.10.2023
Представники Держатомрегулювання взяли участь у 50-му засіданні робочої групи WENRA з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації, яке відбулось у режимі відеоконференції, яке відбулося минулого тижня.
Як повідомляє ДІЯРУ, на засіданні була представлена доопрацьована самооцінка вимог нормативно-правових актів України на відповідність референтним рівням безпеки WENRA в частині зняття з експлуатації ядерних установок, підготовлена Держатомрегулюванням із залученням ДНТЦ ЯРБ.
Референтні рівні безпеки WENRA щодо зняття з експлуатації містять 62 вимоги щодо організаційної структури, відповідальності, системи управління, підготовки до зняття з експлуатації на етапах проєктування, будівництва, введення в експлуатацію та експлуатації ядерної установки, розробки стратегії та проєкту зняття з експлуатації, процедур зняття з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами, які утворюються в ході виконання робіт, технічного обслуговування, ремонту та інспекційних перевірок, аварійної готовності, оцінки безпеки, обміну досвідом та інших аспектів забезпечення безпеки при знятті з експлуатації ядерних установок.
Референтні рівні безпеки WENRA базуються на рекомендаціях МАГАТЕ та відображають кращу практику європейських країн, - зазначає ядерний регулятор України.

За результатами розгляду зазначеної самооцінки представниками робочої групи WENRA було підтверджено відповідність вимог нормативно-правових актів України всім референтним рівням безпеки WENRA в частині зняття з експлуатації ядерних установок. 

Зняття з експлуатації