20 країн закликали міжнародні фінансові установи класифікувати ядерну енергетику як таку, що має нульові викиди. Україна теж підписала комюніке

29.09.2023
Фото: New Civil Engineer
Міністри енергетики з 20 країн світу, у тому числі України, закликали уряди відповісти на поточні геополітичні загрози енергетичній безпеці шляхом прискорення широкомасштабного розгортання нової ядерної енергетики.
Про це пише Девід Далтон на сайті NucNet.
У спільному комюніке, оприлюдненому після ядерної конференції, організованої Агентством з ядерної енергії ОЕСР та урядом Франції в Парижі, міністри заявили, що ядерна енергетика вже є ключовою частиною шляху до нульового рівня викидів у багатьох країнах, і вона може відігравати набагато більшу роль, як завдяки продовженню експлуатації АЕС, так і завдяки масштабному будівництву нових атомних потужностей.
Вони закликали розблокувати доступ до значних обсягів капіталу за конкурентними ставками для фінансування проєктів ядерної енергетики на міжнародному рівні.
У комюніке зазначається, що розгортання ядерної енергетики вимагатиме значної міжнародної співпраці, зокрема, у сфері фінансування, гармонізації, досліджень і розробок, а також необхідності стабільних ланцюгів постачання, в тому числі ядерного палива.
"Досягнення цих цілей залежатиме від подальшої підготовки кваліфікованої робочої сили та постійного залучення громадськості через прозорі, інклюзивні та відповідальні демократичні процеси прийняття рішень", - йдеться в комюніке.
20 країн мають намір вивчити інноваційні підходи до фінансування, включаючи державно-приватне партнерство, щоб отримати доступ до капіталу для модернізації, довгострокової експлуатації, утилізації відпрацьованого палива та відходів, а також нових проєктів будівництва АЕС на міжнародному рівні, одночасно "пом'якшуючи економічні витрати від ризику за допомогою механізмів державної підтримки".
Міністри закликали багатонаціональні банки розвитку, міжнародні фінансові установи та регіональні організації розглянути можливість фінансування ядерної енергетики. "Ми закликаємо фінансові установи класифікувати ядерну енергетику, відповідно, з усіма іншими джерелами енергії з нульовим та низьким рівнем викидів у міжнародних фінансових таксономіях", - йдеться у комюніке.
Вони заявили, що відкриті до вивчення можливостей співпраці у сфері видобутку, конверсії, збагачення урану та виробництва палива з метою створення безпечних і надійних ланцюгів постачання ядерного палива для діючих реакторних парків і нових сучасних реакторів.
Комюніке підписали Болгарія, Велика Британія, Гана, Естонія, Канада, Нідерланди, Південна Корея, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Україна, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, Японія.
Брюссельська галузева група Nucleareurope привітала комюніке. Її генеральний директор Ів Дебазей сказав: "Нам потрібно діяти зараз, якщо ми хочемо подолати виклики, з якими ми стикаємося у сфері зміни клімату та енергетичної безпеки. А це означає підтримку всіх технологій чистої енергії, включаючи ядерну".

Згідно із заявою, підписаною Nucleareurope разом з міжнародними партнерами, ядерна галузь залишається відданою співпраці з урядами, зокрема, щодо продовження терміну експлуатації існуючого парку енергоблоків та значного скорочення вартості і термінів будівництва нових проєктів. "Водночас, ми закликаємо політиків, серед іншого, сприяти створенню фінансової бази, що заохочує інвестиції в ядерну енергетику, а також розробляти технологічно нейтральну кліматичну політику", - йдеться у заяві. 

Нове будівництво