Генконференція МАГАТЕ: Україна стала новим членом Ради керуючих. Негайно повернути Україні ЗАЕС – прийнято нову резолюцію по Україні

29.09.2023
Фото: МАГАТЕ
Україну в четвер, 28 вересня, обрали до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, повідомляється на сайті МАГАТЕ.
Загалом до складу Ради керуючих МАГАТЕ, що складається з 35 членів, на період 2023-2024 років були обрані 11 країн. Вибори відбулися у четвер, 28 вересня, на пленарному засіданні 67-ї Генеральної конференції МАГАТЕ.
Разом з Україною новообраними членами Ради стали Алжир, Вірменія, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Еквадор, Індонезія, Республіка Корея, Нідерланди, Парагвай та Іспанія.
На період 2023-2024 років новий склад Ради директорів МАГАТЕ, що складається з 35 членів, буде наступним: Австралія, Алжир, Аргентина, Бангладеш, Болгарія, Бразилія, Буркина-Фасо, Велика Британія, Вірменія, Німеччина, Данія, Еквадор, Індія, Індонезія, Іспанія, Канада, Катар, Кенія, Китай, Коста-Ріка, Республіка Корея, Намібія, Нідерланди, ПАР, Парагвай, рф, Саудівська Аравія, Сінгапур, США, Туреччина, Україна, Уругвай, Фінляндія, Франція та Японія.
Рада керуючих є одним з двох керівних органів МАГАТЕ, поряд із щорічною Генеральною конференцією держав-членів МАГАТЕ.
Головою Правління у 2022-2023 роках є представник Чехії пан Іво Срамек. Він змінив на цій посаді пана Хама Сангвука, колишнього керуючого з Республіки Корея. Заступниками Голови є пан Карлос Сержіо Собрал Дуарте з Бразилії та пан Еоін О'Лірі з Ірландії.
Нагадаємо, що у попередні роки Україну у Раді керуючих представляли Микола Штейнберг та Юрій Недашковський. Наразі, за інформацією експертів, Україну представлятиме голова постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Крім того вчора Генеральна конференція МАГАТЕ прийняла резолюцію по Україні, проєкт якої подали Канада, Коста-Ріка, Фінляндія та Сінгапур. Високе зібрання, зокрема, вкотре закликало до "термінового виведення всього несанкціонованого військового та іншого несанкціонованого персоналу із Запорізької АЕС України та негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів влади України відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України, з метою забезпечення її безпечної та надійної експлуатації, а також для того, щоб Агентство могло здійснювати безпечне, ефективне та результативне застосування гарантій відповідно до Угоди про всеосяжні гарантії України та Додаткового протоколу до неї". Також Генконференція повністю підтримала продовження надання Агентством, за запитом, технічної підтримки та допомоги Україні з метою сприяння забезпеченню безпечної та надійної експлуатації ядерних установок та діяльності, пов'язаної з радіоактивними джерелами, включаючи подальшу фізичну присутність технічних експертів МАГАТЕ на Чорнобильській, Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській атомних електростанціях. І закликала держави-члени надавати політичну, фінансову та натуральну підтримку всеосяжній програмі технічної підтримки та допомоги МАГАТЕ Україні, в тому числі шляхом надання необхідного обладнання для забезпечення ядерної та фізичної безпеки на прохання України. 

АЕС