Ядерна брехня. Викриття маніпуляцій рф напередодні Генеральної конференції МАГАТЕ – VoxCheck

26.09.2023
Фото: НАЕК
25 вересня розпочалася 67-ма сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії, на якій одним з пунктів порядку денного стоїть питання безпеки ЗАЕС. Російські дипломати опублікували коментарі до проєкту резолюції, запропонованої прибічниками України. Фактчекінговий проєкт незалежної аналітичної платформи «Вокс Україна» VoxCheck проаналізував основні дезінформаційні наративи, які росія поширює в міжнародних організаціях. Републікуємо статтю VoxCheck без купюр, оскільки в ній чітко систематизована щоденна брехня росії, яку, вочевидь, нам ще доведеться слухати певний час, тим більш, що навіть серед прихильників України немає єдності стосовно "вилучення" рф з керівних органів МАГАТЕ.

Наратив 1. Україна тероризує ЗАЕС

Цитата: «У 2022 році Збройні сили України протягом багатьох місяців обстрілювали ЗАЕС, її інфраструктуру та місто-супутник Енергодар». Це — неправда. У 2022 році саме росія обстрілювала ЗАЕС, її інфраструктуру та Енергодар.
Так, 4 березня 2022 року внаслідок обстрілу російськими військами Запорізької АЕС виникла пожежа в учбово-тренувальному корпусі та було влучання у перший енергоблок. Вже 14 березня того ж року військові рф на майданчику станції підірвали частину боєприпасів.
12 липня міський голова Енергодара Дмитро Орлов заявив про артилерійські обстріли міста російськими військами. За його словами, головною ціллю було посіяти паніку серед населення та використати скупчення людей на виїзді з міста як «живий щит».
20 липня російські медіа повідомили, що ЗСУ нібито завдали удару по атомній електростанції, поранивши 11 працівників. Пізніше пресслужба ГУР повідомила, що насправді українські військові знищили російське наметове містечко поблизу ЗАЕС. Це також підтвердив аналітик Bellingcat Вім Цвайненбург за допомогою супутникових знімків.
6 серпня 2022 року ЗАЕС атакували реактивними системами залпового вогню (РСЗВ). Влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Вже 8 серпня російські медіа повідомили про місце, звідки нібито українська сторона вела обстріл станції з РСЗВ. Пізніше “Енергоатом” довів: обстріл вівся саме російськими військовими.

Наратив 2. росія не становить загрози ядерним об’єктам України

Цитата: «росія не вживала і не вживає жодних насильницьких дій проти мирних ядерних об’єктів. Підтвердження цього міститься у відповідних звітах Генерального директора МАГАТЕ».
Це — неправда. Після початку повномасштабного вторгнення росія неодноразово загрожувала безпеці атомних станцій в Україні. Так, Чорнобильська АЕС п’ять тижнів перебувала в окупації. За цей час росіяни пошкодили центральну аналітичну лабораторію та автоматичну систему контролю радіаційної обстановки та знищили архіви. Після деокупації ЧАЕС очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що захоплення станції російськими військами було «абсолютно ненормальним і дуже-дуже небезпечним» та могло призвести до аварії.
У вересні 2022 року російські війська також обстріляли промислову зону Південноукраїнської АЕС. Посилаючись на дані «Енергоатома», у МАГАТЕ зазначили, що внаслідок атаки на об’єкті пошкоджені три лінії електропередач та вікна, але три реактори продовжують працювати у звичному режимі, працівники не постраждали. У пресрелізі також вказали, що ця ситуація чітко демонструє потенційні загрози для інших ядерних об’єктів країни.
Однак найбільшу загрозу для України та світу становить захоплення росіянами Запорізької АЕС. У серпні 2022 року Гроссі заявив, що ситуація на Запорізькій АЕС «повністю вийшла з-під контролю», оскільки через окупацію об’єкта ланцюги постачання необхідних частин для безперебійного функціонування ЗАЕС перервались, а персонал перебуває під тиском російських військових. У звіті, який МАГАТЕ оприлюднила 5 вересня 2022 року, йшлося про розміщення «військовослужбовців, транспортних засобів і техніки» у машинному залі енергоблоків №1 та №2.
За даними фахівців, через російську окупацію усі сім основ ядерної безпеки були порушені. Зокрема пошкоджена фізична цілісність об’єкта внаслідок обстрілів, створені складні умови роботи персоналу, які призводять до погіршення якості радіаційного моніторингу. Зв`язок із станцією став нестабільним, а ланцюги постачання ускладнились. Також у звіті йшлося про порушення працездатності системи безпеки та пошкодження джерел живлення. У листопаді 2022 року Рада керуючих МАГАТЕ ухвалила резолюцію, в якій закликала росію вивести свої війська та персонал зі станції.
У звітах МАГАТЕ за 2023 рік вказується, що сім принципів ядерної безпеки так і не були дотримані. А в травні МАГАТЕ зафіксувала збільшення кількості військової присутності на об’єкті та продовження обстрілів.
Незалежна експертка з питань ядерної енергетики та безпеки, колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Кошарна у коментарі для VoxCheck пояснює, що план окупації одночасно ЗАЕС та Південноукраїнської АЕС у рф був з початку повномасштабного вторгнення. Росіяни намагалися перепідключити ЗАЕС в Об’єднану енергосистему рф для постачання електроенергії в Крим та інші окуповані території півдня. Для цього вони відновили високовольтну лінію електропередач від Криму до підстанції Каховська наприкінці липня 2022 (була пошкоджена в грудні 2015 року). Ключову роль у процесі мав відіграти системний оператор Криму та трансформаторна підстанція Джанкойська. Для прикриття операції російські військові почали обстрілювати лінії електропередач 750 кВ, що з’єднують ЗАЕС з об’єднаною енергосистемою (ОЕС) України, 4 серпня 2022 року.
Але щось «пішло не так». На території Херсонської області були пошкоджені опори відновленої окупантами лінії електропередач на Крим, потім згоріла підстанція Джанкойська. Підрив греблі Каховської ГЕС зробив неможливим експлуатацію ЗАЕС через відсутність достатньої кількості води для охолодження реакторів для роботи на потужності. На погляд Кошарної, підрив греблі не був узгоджений військовими росії з «Росатомом».
Тому зараз ЗАЕС для «Росатома» не має економічного сенсу. Вона використовується лише як інструмент ядерного шантажу України та світу для залякування радіаційним інцидентом, щоб зупинити наступ українських військ на півдні. ЗАЕС зараз використовують як військову базу для розміщення військової техніки, боєприпасів та російських військових.

Наратив 3. росія не перешкоджає доступу експертів МАГАТЕ на ЗАЕС

Цитата: «Безпека експертів Агентства є пріоритетом для росії, і ми не готові наражати їхнє життя на необґрунтований ризик. Весь необхідний доступ надається тією мірою, як це об’єктивно можливо і в межах професійної компетенції МАГАТЕ».
Це — неправда. Від початку окупації ЗАЕС росія перешкоджає місії МАГАТЕ, про що свідчить сама організація. До прикладу, у липні 2023 року місія МАГАТЕ прибула на ЗАЕС, аби перевірити наявність вибухових речовин. Однак росія не надала доступ до 3 і 4 енергоблоків, на яких могла бути вибухова речовина, як заявили в українському Генштабі. 24 липня 2023 року експерти МАГАТЕ повідомили, що все ще очікують дозволу від росіян на огляд 3 та 4 енергоблоків. Зрештою вони так і не змогли на них потрапити. Окрім цього, російська окупаційна адміністрація не надає постійного дозволу представникам МАГАТЕ до обʼєктів ЗАЕС, тож експерти змушені щоразу чекати на перевірку близько 2-3 днів. У останніх звітах за вересень 2023 року МАГАТЕ вкотре закликає рф дозволити огляд дахів у блоках №1, 2, 5 і 6 та одночасний огляд усіх турбінних залів.
Раніше росія також блокувала ротацію співробітників МАГАТЕ на ЗАЕС та порушувала їхню безпеку. Ще у 2022 році в «Енергоатомі» зазначали, що рф не допускала співробітників МАГАТЕ до кризового центру ЗАЕС, де на той час перебували російські військові. Щобільше, окупанти заглушили мобільний зв’язок та інтернет в Енергодарі, щоб ніхто не зміг передавати фото та відео з ЗАЕС.
 
Перешкоджання діяльності МАГАТЕ на станції підтверджують й інші міжнародні організації. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав росію вивести війська з території ЗАЕС та надати повний доступ місії МАГАТЕ для огляду станції. У заяві ЄС на Раді керуючих МАГАТЕ йдеться про те, що росія не дозволила місії оглянути певні реактори або турбінні зали на ЗАЕС. У ЄС наголосили, що рф грубо порушує міжнародні обов’язки у рамках резолюції Ради МАГАТЕ.

Наратив 4. На ЗАЕС немає сторонніх осіб, зокрема військових

Цитата: «Заклик до “термінового виведення всього несанкціонованого військового та іншого несанкціонованого персоналу з української ЗАЕС” фактично некоректний. Сторонніх осіб та військовослужбовців на станції немає. Російські сили на ЗАЕС представлені лише Росгвардією (не збройні сили) та військами радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ)».
Це — маніпуляція. Російські військові та сторонні особи постійно перебувають на території ЗАЕС. Причому у МАГАТЕ зазначають, що підтримка працездатності та безпеки станції є результатом зусиль українського експлуатаційного персоналу, натомість присутність військового персоналу та обладнання, а також представників «Росатома», ускладнює їхню роботу. Тож організація рекомендувала і надалі експлуатувати систему згідно з проєктом та прибрати військову техніку в зонах, де вона може заважати роботі обладнання.
росія збрехала і щодо військових: військовослужбовцями є громадяни, що проходять службу не лише у збройних силах, а й в інших військових формуваннях. За російським законодавством, росгвардія є військовою організацією.
Ба більше, згадані війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту входять до складу збройних сил росії. рф суперечить сама собі: спершу говорить, що військових на ЗАЕС немає, а потім називає дві військові структури, що там знаходяться.
Ольга Кошарна пояснила, що за українським законодавством АЕС вважаються об’єктами з контрольованим доступом, весь персонал ЗАЕС проходить спецперевірки, причому заступника генерального директора АЕС з фізичного захисту, як правило, перевіряє СБУ. Перебування сторонніх людей та озброєння на АЕС є неприпустимим, адже на її промисловому майданчику є ядерні матеріали, що підлягають обліку та контролю в рамках виконання договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що контролюється інспекторами МАГАТЕ, а технології станції мають бути захищені від зловмисних та некваліфікованих дій, які можуть призвести до техногенної аварії з радіаційними наслідками.

Наратив 5. росія достатньо слідкує за безпекою на ЗАЕС

Цитата: «Державний нагляд у галузі використання атомної енергії здійснюється на майданчику ЗАЕС у режимі постійного нагляду з боку російського регулюючого органу — Ростехнадзора». Це — неправда. Навіть якщо ігнорувати вищезгадані факти — обмежений доступ експертів на ЗАЕС, обстріли Енергодара чи розміщення військових на станції — свідчень того, як росія підриває безпеку на ядерному об’єкті, буде більш ніж достатньо.
Так, рф перешкоджає українцям, які підтримують роботу ЗАЕС. За словами президента «Енергоатома», на станції залишаються працювати 822 українські атомники, але при цьому 2083 працівників не допускають на робочі місця. Крім того, на тих, хто залишився, продовжують чинити тиск. Згідно з розслідуванням організації «Truth Hounds», українських співробітників залякували, викрадали, катували. Є щонайменше один підтверджений випадок, що на станції закатували до смерті водолаза.
Новий персонал, який набирають окупанти, не може гарантувати безпеку станції. Олег Коріков, в.о. голови Держатомрегулювання, стверджує, що в росії та Білорусі збирають та відправляють на ЗАЕС працівників, які не мають кваліфікації для роботи на ЗАЕС. Також росія викрадає не лише людей, а й техніку: через демонтаж чи викрадення обладнання, виведення з ладу частини комп’ютерної техніки система фізичного захисту на станції потребує відновлення. Окупанти майже повністю зруйнували систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС.
Ольга Кошарна пояснює, що указ путіна від 5 жовтня 2022 року про передачу ЗАЕС у федеральну власність росії та створення експлуатаційної організації в складі «Росатому» з адресою в москві передбачав дію українських ліцензій на експлуатацію ЗАЕС та персональних ліцензій персоналу до 1 січня 2028 року. Відповідно до указу, до цієї дати ліцензії мають бути переоформлені за російським законодавством. МАГАТЕ протягом 2022 року тричі видало резолюції Ради керуючих МАГАТЕ з вимогами звільнення ЗАЕС та передачу її під контроль українській стороні. МАГАТЕ та інші держави світу вважають ЗАЕС власністю України та не визнають легітимність передачі ЗАЕС у власність рф.

Висновок. Міжнародна спільнота не знайшла жодного механізму деокупації ЗАЕС

Росіяни кажуть, що піклуються про безпеку ЗАЕС і в такий спосіб забезпечують регіональну та міжнародну безпеку. Утім, єдине, що насправді хвилює агресора, — можливість ядерного шантажу світу та завдання збитків Україні. Від початку повномасштабного вторгнення росія неодноразово загрожувала ядерним об’єктам (а також погрожувала ядерними ударами) і використовувала ЗАЕС як інструмент тиску на Україну та міжнародну спільноту. Як пишуть у Королівському Об’єднаному інституті оборонних досліджень, «за нинішніх обставин станція, ймовірно, буде більш корисною для москви як джерело впливу та засіб сіяння суспільної тривоги, ніж як гігантська брудна бомба». ЗАЕС є таким самим заручником, як і українські громадяни та мирні міста під російською окупацією.
Ольга Кошарна підсумовує, що міжнародна спільнота не знайшла жодного механізму деокупації ЗАЕС. росія порушила норми міжнародних конвенцій з правил ведення війни, протидії ядерному тероризму, протидії захвату заручників, усі міжнародні конвенції у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Спроби генерального директора МАГАТЕ створити зону безпеки навколо ЗАЕС (ініціатива вперше озвучена у вересні 2022-го), протягом року не дали результату. Наприкінці травня 2023 року він знову оголосив 5 принципів забезпечення безпеки ЗАЕС, які стосуються відсутності військової техніки на проммайданчику, заборони обстрілів від ЗАЕС та власне ЗАЕС, але це теж не дало результатів. росія не виконала жодну резолюцію МАГАТЕ.

Джерело: VoxCheck 

АЕС