Національна академія наук України та НАЕК «Енергоатом» оновили Генеральну угоду про співробітництво. Зокрема, посилено акцент на радіаційному матеріалознавстві

21.09.2023
Фото: НАНУ

 Оновлену Генеральну угоду про науково-технічне співробітництво між Національною академією наук України та НАЕК «Енергоатом» підписали вчора, 20 вересня, президент НАН України академік Анатолій Загородній і президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Головною метою укладання оновленої Угоди є реалізація стратегії розвитку атомної енергетики України, супроводження та впровадження перспективних науково-технічних розробок i технологій, - повідомляє пресслужба НАНУ.
У своєму вступному слові з нагоди підписання Угоди президент НАН України академік Анатолій Загородній зазначив: «Становлення України як незалежної держави, особливо тепер, в умовах воєнного стану, потребує створення та розвитку власної національної системи найбільш високотехнологічної ядерної енергетичної галузі та її науково-технічної підтримки". При цьому, він наголосив, що потенціал українських академічних установ може бути ефективно використано для розв’язання актуальних проблем ядерної енергетики України. Вже сьогодні більше двадцяти наукових установ НАН України беруть участь у вирішенні проблем функціонування та розвитку ядерно-енергетичного комплексу України, зокрема в створенні всіх умов для здійснення безпечної та надійної експлуатації ядерних енергоблоків, подовження строків експлуатації діючих енергоблоків АЕС України, диверсифікації ядерного палива, створення систем управління та безпеки енергоблоків, поводження з радіоактивними відходами тощо.
"Впевнений, що подальший розвиток дієвого взаємовигідного співробітництва між Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» та Національною академією наук України сприятиме реалізації державної політики у сфері надійного та безпечного функціонування ядерної енергетики, розв’язанню її актуальних проблем», – сказав Анатолій Загородній.
Зі свого боку Петро Котін наголосив, що НАЕК «Енергоатом» дуже цінує співробітництво з Національною академією наук та її інститутами, яке триває багато років. Зокрема, відокремлені підрозділи Енергоатома виконують спільні роботи з Інститутом ядерних досліджень, Інститутом металофізики, Інститутом електрозварювання та Харківським фізико-технічним інститутом. Одним з напрямів, який потрібно посилювати для розробки власних українських проєктів нових реакторних установок, є радіаційне матеріалознавство, і цьому буде приділятися особлива увага. Оновлена Угода покликана допомогти у досягненні тих амбітних цілей та реалізації тих важливих завдань, які стоять перед атомною енергетикою України у найближчі десятиліття.
Директор Інституту ядерних досліджень НАН України академік Василь Слісенко також акцентував на тісній взаємодії науковців Академії і ядерників-енергетиків та побажав подальшої плідної співпраці.
Сторони висловили впевненість, що підписання Генеральної угоди про співпрацю між НАН України та НАЕК «Енергоатом» сприятиме більш ефективному залученню наукового потенціалу Академії наук до розв’язання проблем ядерної енергетики, надійної роботи та подальшому розвитку атомної галузі.

Компанії