Затверджено нарешті нові правила ЄС, які вмикають зелене світло використанню ядерної енергетики для виробництва аміаку та водню

14.09.2023
Фото: Florian Pépellin/Wikipedia.org. The Cruas nuclear plant in Ardèche, France

 Європейський парламент проголосував сьогодні за збільшення частки відновлюваної енергетики до більш ніж 40% до 2030 року. Домовленість про нову мету була досягнута лише після того, як в останню хвилину були зроблені поступки Франції та країнам Східної Європи щодо ядерної енергетики, яка є низьковуглецевою, але виробляє радіоактивні відходи. Про це пише Девід Далтон у публікації на галузевому ресурсі NucNet.

Він інформує, що, як і передбачалося, ядерна енергетика може бути використана для виробництва аміаку та водню, які будуть використовуватися промисловістю як заміна викопним видам палива. Крім того спрощено дозвільні процедури на такі проєкти та скорочено їх термін затвердження на національних рівнях.
Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон, заявила, що підвищена мета є "правильним сигналом для залучення необхідних масштабних інвестицій", і що "нові дозвільні [процедури] змінять правила гри для розгортання відновлюваних джерел енергії".
Новий документ передбачає, що національні органи влади мають термін до двох років для затвердження відповідних проєктів з відновлюваної енергетики завдяки визнанню їх такими, що мають переважний суспільний інтерес, та спрощенню дозвільних процедур.
Шістнадцять країн на чолі з Францією входять до ядерного альянсу, який закликав до створення європейського плану дій зі співробітництва в галузі ядерної енергетики. Цей Альянс у травні заявив, що до 2050 року ядерна енергетика може забезпечити до 150 ГВт електроенергії в ЄС, порівняно з приблизно 100 ГВт сьогодні.
Брюссельська галузева група Nucleareurope (колишній Foratom) заявила, що альянс свідчить про те, що все більше країн-членів ЄС визнають, що блок повинен підтримувати будівництво нових АЕС та відновлювані джерела енергії, якщо він хоче декарбонізувати свою економіку.
Членами альянсу є Франція, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Нідерланди, Польща, Чехія, Румунія, Словенія, Словаччина, Швеція та Італія. Альянс також співпрацює із Великою Британією. 

Нове будівництво